Han er årets person i 2013

På kort tid har 76 år gamle Frans markert seg som en ny type pave - og hylles nå av amerikansk magasin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pave Frans (76) har blitt kåret til årets person av det svært anerkjente Time Magazine.

Det amerikanske tidsskriftet har tidligere kåret storheter som Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr og Barack Obama som årets person. Og ikke bare fredsforkjempere blir valgt. Listen inkluderer også Adolf Hitler, ayatollah Khomeini og Joseph Stalin.

 

En annerledes pave

Time-redaksjonen begrunner årets valg med at Frans skiller seg klart ut fra pave-forgjengerne.

– Helt fra pave Frans tok steget ut i offentligheten i mars, og det ble raskt klart at han var annerledes. Som leder for den katolske kirken har han enorm makt, men han har vist seg å være en leder med sterke humanistiske verdier. På denne korte perioden har han klart å sette tydelig fokus på fattigdomsbekjempelse og sosiale ulikheter. Dette er områder hvor det har manglet en tydelig internasjonal forkjemper, sier Radhika Jones, ansvarlig redaktør av TIME.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO

 

Makt i navnet

Hun sier at det er stor forskjell på institusjonell makt og individuell makt.

– I dette tilfellet har du en person med makt i egenskap av navnet – men som bruker makten på en slik måte at det minner om et grasrotinitiativ.

Frans har blant annet blitt hyllet da han velsignet en mann full av svulster. Paven har tatt navnet Frans etter Frans av Assisi (1182-1226), som viste stor omsorg overfor spedalske og fattige, noe som ikke var vanlig i hans tid.

 

Snowden nummer to

På andreplass i kåringen kom Edward Snowden (30). Den tidligere amerikanske IT-teknikeren lekket gradert informasjon om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til The Guardian og The Washington Post i juni 2013.

– Snowden har preget årets nyhetsbilde i stor grad. Det er meningen med denne kåringen, å fange årets begivenheter og hvem som har preget verden.

En liten gutt nektet å forlate podiet da pave Frans talte nylig - se video over