Her er spørsmålet som setter ut Fredspriskonsert-vertene

«Homeland»-skuespiller Claire Danes ønsket ikke å svare på hva som er fred for henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Onsdag kveld er det Nobels fredspriskonsert til ære for OPCW. I den anledning stilte årets verter, skuespiller Aaron Echart og «Homeland»-skuespiller Claire Danes og årets artister til pressekonferanse.

Et av konferansens mest opplagte spørsmål ble litt for stort for de to vertene.

– Hva er fred for dere? spør en journalist.

Da ble det stille.

– Oi, det er et stort spørsmål. Et viktig et også. Jeg gir det til deg, Aaron, sier Claire Danes.

– Trygghet og frihet. Absolutt!

– Takk for at du svarte på spørsmålet, Claire, sier Aaron Echart og ler.

– Fred for meg er å føle meg trygg og ha mulighet til å gjøre de valgene jeg vil, sier Echart, etter litt betenkningstid.

– Ja. Ja til det! Trygghet og frihet. Absolutt. Det er privilegier som det er lett å ta for gitt, sier Danes.

Så kommer heldigvis sanger James Blunt henne til unnsetning.

– Jeg tror det handler om forståelse og medfølelse. Uansett hvilken farge eller religion du har, har mennesker de samme følelsene. Vi må passe på hverandre og forstå hverandre, sier Blunt.

Claire Danes får også spørsmål om hvor mye hun visste om temaet fra før – med tanke på at hun spiller i en serie som handler om krigen mot terror og masseødeleggelsesvåpen.

– Jeg visste veldig lite fra før. Jeg er med i et show som handler om dette, og som er provoserende og kontroversielt. Men først og fremst er det underholdning, og jeg er en skuespiller som vekker ideer skrevet av manusforfatterne til live. Jeg er kanskje her fordi showet er relevant, men også fordi jeg er en borger av verdenssamfunnet, sier hun.

Må tilgi Morrisseys utspill

Da James Blunt tok ordet, benyttet han i tillegg anlendingen til å forsvare Morrisseys opptreden på konserten.

Morrissey ble sint da han besøkte Oslo sist måned (arkivfoto)Morrissey ble sint da han besøkte Oslo sist måned (arkivfoto) Foto: EP/SCANPIXEtter terrorangrepet 22. juli 2011 kom Morrissey med en uheldig kommentar, hvor han sa at det som skjedde i Norge ikke er noe i forhold til det som skjer på McDonals og Kentucky Fried Chicken hver dag. Dette utsagnet har gjort at mange er imot artistens opptreden på fredspriskonserten.

– Er det riktig for Morrissey å spille her? Selvsagt er det riktig for Morrissey å spille her. Dette er uken Nelson Mandela døde, og han snakket om forsoning og forståelse. Jeg vet ikke akkurat hva Morrissey sa – men det er helt klart at vi må tilgi og gå videre, sier Blunt.

Morrissey deltar ikke selv på pressekonferansen, med begrunnelsen at han ikke deltar på slikt.

Konserten går av stabelen i Oslo Spektrum onsdag kveld klokken 19.30.

Artistene som vil opptre er Mary J. Blinge, James Blunt, Zara Larsson, Envy, Morrissey, Jake Bugg, Timbuktu og Omar Souleyman.