Uvær i Åkrehamn 5. desember 2013. (Foto: Kristen Fagerland)
Uvær i Åkrehamn 5. desember 2013. (Foto: Kristen Fagerland)

Ekstremværet «Ivar» treffer Midt-Norge torsdag 

Meteorologisk institutt varsler ekstremvær i Møre og Romsdal og Trøndelag torsdag ettermiddag og kveld. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Ekstremværet har fått navnet «Ivar», og byr på sterk storm 30 m/s eller orkan 33 m/s torsdag ettermiddag og kveld. I tillegg kan vindkastene komme opp i mellom 40-50 m/s. 

Det er ifølge Meteorologisk institutt et lavtrykk vest for Storbritannia som går nordøstover og forsterker seg når det treffer kysten av Trøndelag. 

Den sterke vestlige vinden ser likevel ut til å bli kortvarig og treffe med størst kraft på Nordmøre og i Sør-Trøndelag. 

– Sannsynligvis vil vinden også slå inn i landet, og det vil gå raskt over til Sverige. Været vil roe seg ned til fredag, sier vakthavende meteorolog Gunnar Nord ved Meteorologisk institutt til NTB. 

Storm-meteorolog Cecilie Villanger forteller at det kommer en god del nedbør sammen med vinden. 

– 40-50 millimeter sør i Nordland og nord i Trøndelag fra torsdag til fredag, sier Villanger. Lokalt kan det komme mye mer, opp mot 70  millimeter. 

Det holder seg likevel mildt, og all nedbøren kommer som regn. 

Vinden og nedbøren kommer til å gi vanskelige kjøreforhold, og du må også regne med forsinkelser i ferge-, hurtigbåt- og flytrafikken. 

Vannføringen i elvene i Nordland er også stigende. I flere mindre, kystnære vassdrag ventes den å overstige nivået for 50-årsflom, noe som innebærer stor flom. Onsdag ettermiddag oppgraderte NVE flomvarselet i fylket fra femårsflom og oransje nivå til 50-årsflom og rødt nivå, som er det høyeste nivået. 

Det er bare Meteorologisk institutt som kan sende ut ekstremværvarsel. 

Storm.no/trafikk gir deg veimeldinger, veikamera og værvarsel. Her kan du sjekke været og eventuelle forsinkelser på flyplassene. 

Har du bilder eller tips i forbindelse med uværet? Send e-post til tips@tv2.no eller meldinger til 02255. 

TV 2 / NTB