Her får Brækhus vite at hun bryter norsk idrettslov

- Er ikke dette lov i Norge? Det visste jeg ikke!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berlin (TV 2): Cecilia Brækhus bedriver en idrett som er ulovlig i Norge. Nå har hun også startet med en treningsmetode som er bannlyst av av Idrettsforbundet i hjemlandet, nemlig trening i høydehus.

Se TV 2 Sportens reportasje i videovinduet øverst!

– Dette skal brukes til tittelkamper, med bedre kondisjon og mer overskudd, sier Brækhus.

LES OGSÅ: Brækhus' neste kamp går i Norden

Visste ikke om forbudet
TV 2 var tirsdag med opp i høydehuset til Bundesliga-klubben Hertha Berlin. Sauerland, som huser Brækhus i sin stall, har fått tilbud om å benytte seg av disse fasilitetene. Brækhus er her opp til to ganger for dagen nå i desember. 18.januar møter hun Myriam Lamare i ringen. Boksedronningen var ikke klar over det særnorske forbudet før TV 2 tok opp temaet:

 

– Proffboksing er jo ikke lov i Norge, så da forholder jo jeg meg selvfølgelig til mine trenere og teamet mitt i Tyskland. Jeg er i de beste hender

 

– Er det ikke lov? Det visste jeg ikke, sier Brækhus og ler.

– Proffboksing er jo ikke lov i Norge, så da forholder jo jeg meg selvfølgelig til mine trenere og teamet mitt i Tyskland. Jeg er i de beste hender, sier Brækhus, som har høydehus-trent i snart to uker.

Bergenseren ser ganske så uaffisert ut. Når hun selv driver en ulovlig idrett er det vel ikke så farlig å trene med en metode som heller ikke er tillat der?

– Det er jo ingenting som er lov i Norge. Jeg må venne meg til å være en kriminell, ler 32-åringen.

På 2700 meters høyde
– Det er mye diskusjoner i norsk idrett om det ene og det andre. Hvis man skal ha... Jeg kan rett og slett ikke bruke tiden min på alt det, da ville jeg ikke hatt tid til å bokse, sier hun.

Det å trene i høydehus er nytt for tradisjonsrike Sauerland. Tirsdag var de i et rom som skal tilsvare 2700 meters høyde. Målet er å øke oksygenopptaket i blodet.

– Det er første gang vi bruker dette verktøyet, vi har forventninger om at bokserne blir bedre trent, sier Brækhus-trener Georg Bramowski.

OVERRASKET: Cecilia Brækhus visste ikke at det var ulovlig å trene i høydehus.OVERRASKET: Cecilia Brækhus visste ikke at det var ulovlig å trene i høydehus. Foto: TV 2

– Dette er ikke doping
Volker Spiegel har jobbet med høydehus-teknologi siden 1985. Han synes det er rart at dette ikke er tillat i Norge:

– Dette er ikke doping. Alt du gjør, gjør du med din egen kropp. Dette er akkurat det samme som om vi skulle vært i høyden ute, sier Spiegel i Lowoxygen Systems.

– Merker du noen effekt på høydetreningen, Cecilia?

– Det merker vi først når jeg begynner å sparre, men jeg merker allerede nå at jeg restituerer meg fortere, svarer hun.

Kan fjerne forbudet
Høydehus-forbudet i Norge er omstridt. Da det ble vedtatt i 2003 var det med knappest mulig margin da stemmene ble talt opp. Begrunnelsen var at «kunstig manipilering av innåndingsluftens sammensetning eller trykk i trenings- eller konkurransemessige sammenheng».

For ett år siden gikk Skiforbundet inn for å legalisere bruken, og flere store idrettsprofiler har følt seg urettferdig behandlet i forhold til utenlandske konkurrenter.

Det finnes et høydehus i Norge, det ligger på Trysil og ble bygget en for snart 20 år siden. Flere utenlandske idrettsutøvere booker seg inn her.

Vedtaket står i hvert fall frem til neste Idrettsting i 2015.

Les også: Idrettspresidenten skeptisk til total heving av knockoutloven

– Plikt å forholde seg etter reglene
Johan Kaggestad mener Brækhus burde ha satt seg inn i reglene.

– Bruk av høydehus er forbudt etter en bestemmelse fra idrettstinget. Norske idrettsutøvere har en plikt til å forholde seg til reglene, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Idrettseksperten poengterer samtidig at Bræhus sine økter i høydehus er en vanskelig sak å tolke.

– Ja, det kan ha noe å si om denne saken, siden hun driver med proffboksing og det ikke er tillatt i Norge. Men sees hun på som en norsk toppidrettsutøver så sorteres hun under de reglene som gjelder for norsk idrett, poengterer Kaggestad.

– Hvis hun er nominert til priser til idrettsgallaen om noen uker, da har toppene i norsk idrett bestemt at hun er norsk og rent teknisk er lagt under reglene for norsk idrett, fortsetter han.

Han synes det er overraskende at Brækhus selv ikke visste om høydehus-forbudet.

– Ja, fordi norske toppidrettsutøvere har en plikt til å holde seg orientert om lovverket som gjelder for hva som er lovlig og ikke lovlig, sier han.