- Jeg er soldat. Det var en militær operasjon

Én av mennene som er tiltalt for å ha drept soldaten Lee Rigby på åpen gate i London forklarer seg i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Soldaten Lee Rigby ble 22. mai i år brutalt drept på åpen gate i London. Rettssaken pågår i retten i London.

Mandag forklarte én av gjerningsmennene seg for første gang for retten.

Militært angrep

Michael Adebolajo (28) innrømmet i retten at han drepte Rigby, og sier at handlingen var et militært angrep. Den 28 år gamle islamisten beskrev i detaljer hva han gjorde mot uskyldige Lee Rigby. Familien til den drepte soldaten satt få meter unna.

Sammen med Michael Adebowale (22) er de tiltalt for å ha kjørt ned Rigby med en bil, før de hakket ham i hjel med en kjøttøks og kniver. I tillegg er de tiltalt for drapsforsøk på polititjenestemenn.

Begge nekter straffskyld.

Drapet skjedde midt på ettermiddagen, rett foran øynene på flere forbipasserende personer.

– Etter at jeg traff halsen brukte jeg en annen kniv jeg hadde gjort skarp, for å prøve og fjerne hodet. Men jeg mislyktes, fortalte Adebolajo i retten, skriver Daily Mail.

I vitneforklaringen sa han flere ganger at handlingen var en militær operasjon. Han uttalte også at han «elsket» Al-Qaida. På spørsmål om angrepet var politisk svarte Adebolajo:

– Jihad er av sin natur politisk.

 

For sterkt

Forklaringen i retten ble for sterk for Rigbys enke, Rebecca Rigby. Hun forlot rettssalen i tårer da detaljene ble for sterke. Hun reagerte spesielt på at Rigby var i live etter at han ble påkjørt, og før de grusomme handlingene med kniv og kjøttøks startet.

Adebolajo nekter og svare på hvor lenge han hadde planlagt angrepet, men sier at det skjedde på grunn av Allah, skriver BBC. Han mente det å drepe en soldat var «mest rettferdig», siden det er personer som melder seg i militæret, og som har setter livet på risk. Han erklærer seg selv uskyldig.

– Jeg er en soldat. Jeg er en soldat for Allah, sa han i retten.

Det bestialske drapet vakte avsky og sinne over hele verden, og Rigby etterlot seg en kone og en sønn på to år.

Rettssaken fortsetter tirsdag.

Drapssiktede Michael Adebolajo rystet Storbritannia og verden etter å ha drept en soldat på åpen gate i London med kjøttsøks.Drapssiktede Michael Adebolajo rystet Storbritannia og verden etter å ha drept en soldat på åpen gate i London med kjøttsøks. © NTB scanpix