Slik skal regjeringen skaffe flere fengselsplasser

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil leie fengselsplasser i Sverige for å gjøre den norske soningskøen kortere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Norske innsatte i svenske fengsler kan bli en realitet allerede i 2014, melder NRK.

Anundsen sendte mandag et brev til sin svenske kollega Beatrice Ask for å få en dialog om saken.

– På kort sikt ser vi på muligheten for leie av fengselskapasitet i Sverige som et midlertidig tiltak mens fengselskapasiteten i Norge bygges opp, sier justis- og beredskapsministeren.

Anders Anundsen sier at antall plasser i Sverige, og hvem det er som skal sone i Sverige, er spørsmål som han håper på å få avklart i samtaler med svenskene.

Mens Norge har for få soningsplasser, har Sverige for mange og er i en situasjon hvor det kan bli aktuelt å legge ned fengsler og stenge avdelinger.

 

Vil ha to fanger på hver celle

I tillegg vil regjeringen at kapasiteten her hjemme skal dubleres, slik at man kan få plass til to fanger på én celle.

– Det er fullt i arresten, det er fullt i fengslene og vi må slippe løs kriminelle som skulle vært inne, sier Gunnar Fløystad, leder i retts- og påtaleenheten i Hordaland politidistrikt til TV 2.

To fanger i enkeltceller kan imidlertid føre til at fengselsoppholdet blir som en forbryterskole, mener leder i Justiskomiteen, Hadia Tajik.

– Sivilombudsmannen har vært veldig kritisk og dublering er et virkemiddel som kan føre til at man forsterker de negative atferdsmønstrene, istedenfor å bryte de, sier Tajik til TV 2.

 

88 nye plasser til våren

Anundsen mener den forrige regjeringen har skylden for den sprengte kapasiteten i norske fengsler.

– Tajik har selv vært med i en regjering som har styrt landet i 417 uker og de har overhodet ikke tatt dette problemet på alvor. Det er ingen gryteklare fengslingsprosjekter som kan løse noe av den utfordringen vi står overfor

Regjeringen lover nå 88 nye fengselsplasser innen april neste år.

(©NTB/TV 2)