En container og deler av en kran dundret i bakken og traff to biler i Bergen mandag formiddag.
En container og deler av en kran dundret i bakken og traff to biler i Bergen mandag formiddag.

Kranvelt i Bergen:
– Gaten skulle vært stengt 

Kommunen hadde ikke mottatt søknad om kranløftet som endte med at container smadret to biler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kranen som knakk da den skulle løfte ned en container fem etasjer i Valkendorfs gate i Bergen sentrum, hadde ifølge BA ikke tillatelse til å utføre dette arbeidet. 

Denne typen arbeid er søknadspliktige etter Veiloven § 57, og tilhørende lokalt regelverk. Denne gaten er en kommunal vei, og kommunen skal dermed godkjenne alle slike jobber. 

– Denne jobben er det ikke søkt om. Det ligger ingen jobber inne i Valkendorfs gate, sier Solveig Midttun, leder av forvaltningsavdelingen i Trafikketaten i Bergen kommune til BA. 

Traffikkert gate 

Hun forteller at kommunen stiller strenge krav til slikt arbeid. 

– Valkendorfs gate er en trafikkert gate med masse fotgjengere på begge sider. Gaten skulle vært stengt, og jobben skulle vært utført på et tidspunkt der det var langt mindre trafikk, sier hun. 

Politiet fikk melding om ulykken mandag formiddag klokken 11.33. Det viste seg at kranen hadde knekt, og både kranen og containeren dundret i bakken og traff to biler. 

To bilførere ble sittende fastklemt, men ingen av disse er kritisk skadet, opplyser operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt til TV 2 mandag ettermiddag. 

Sikrer spor 

Politiet foretar nå nødvendige undersøkelser på ulykkesstedet, for å sikre mest mulig spor. 

– Det skal blant annet være noe oljesøl og annet avfall fra ulykken som skal fjernes, og Bergen kommune er varslet om dette. 

Så skal de forskjellige kjøretøyene ifølge Wallestad taues bort fra stedet. Disse vil bli sendt til Statens vegvesens trafikkstasjon i Fyllingsdalen for nærmere undersøkelser. 

Daglig leder Ole Bratt Birkeland i aksjeselskapet Valckendorffsgate AS, som eier bygget, sier til Bergensavisen at de har betalt en entrepenør for å gjøre en del arbeid på bygget. 

– De har leid inn et annet firma for å gjøre denne jobben med konteineren. Jeg har ikke så mange detaljer utover det, forklarer han. 

Ulykken blir etterforsket av Bergen Sentrum politistasjon.