FILMET SELVMORDSFORSØKET: 200 personer så på at 20-åringen forsøkte å ta livet sitt forrige uke. Videoen som er tilgjengelig på nett er en del av det eksperter mener er en skremmende utvikling av ungdoms nettbruk.
FILMET SELVMORDSFORSØKET: 200 personer så på at 20-åringen forsøkte å ta livet sitt forrige uke. Videoen som er tilgjengelig på nett er en del av det eksperter mener er en skremmende utvikling av ungdoms nettbruk.

Frykter ny ekstremtrend på sosiale medier

En amerikansk 20-åring filmet sitt eget selvmordsforsøk mens 200 personer så på. Norske eksperter mener foreldre har et overordnet ansvar. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
FORELDREANSVAR: Daglig leder for Barnevakten, Merethe Clausen Moe, mener foresatte må lære barn å takle ekle inntrykk fra nettet, slik at de reagerer riktig.         © Barnevakten.no
FORELDREANSVAR: Daglig leder for Barnevakten, Merethe Clausen Moe, mener foresatte må lære barn å takle ekle inntrykk fra nettet, slik at de reagerer riktig.         © Barnevakten.no

Ordet «selvmordsvideo» er et uttrykk som vokser i både omtale og utbredelse. Internasjonalt har det utviklet seg en farlig trend blant unge hvor konseptet går ut på å filme sitt eget selvmord, mens anonyme brukere følger med. 

For knappe to uker siden satt hele 200 mennesker og så på at en 20 år gammel gutt fra Nord-Amerika forsøkte å ta sitt eget liv – og ingen prøvde å stoppe ham. 

Klokken 18.17 lørdag 30. november annonserte 20-åringen på det sosiale nettstedet 4chan, at han kom til å ta sitt eget liv senere på kvelden. Gutten som kaller seg selv «Stephen» bodde på et studenthjem tilknyttet Universitetet Guelph i Ontario, USA. 

Satte fyr på studenthybelen sin 

På hybelen sin satt han opp et webkamera og filmet at han svelget bedøvende midler før han satt fyr på rommet sitt. Tilskuerne fikk se 20-åringen ligge under sengen sin mens røyken omringet ham. 

«Nå skjer det», skriver en av tilskuerne. 

«Nå er det røyk rundt kamera, det vil ta snart ta knekken på ham», skriver en annen. 

I siste liten får de 200 tilskuerne se at «Stephen» blir dratt ut og reddet av brannvesenet. 21-åringen ble alvorlig, men ikke kritisk skadd og vil være innlagt på sykehus over lengre tid. Videoen ble i ettertid publisert av nettstedet LiveLeak.

– Lær barna å reagere 

 Daglig leder for organisasjonen Barnevakten, Merethe Clausen Moe, jobber for trygge medievaner hos barn, unge og foreldre. Hun bekrefter for TV 2 at selvmordsvideoer ikke er ukjent i Norge, men etter det TV 2 kjenner til ligger det ingen alvorlige norske tilfeller åpent på nett. 

– Norske barn og ungdom er veldig oppvakte og får med seg mye av det som myldrer på nettet. Det kan også gjelde skremmende videoer, blant annet selvmordsvideoer. 

Moe mener foreldrene må ta ansvar og lære barna sine å reagere. 

– Man kan ikke snu ryggen til og late som at forferdelige ting ikke finnes på nettet. Den som leter, den finner, og man vet aldri hva barna kan komme over uansett om de ikke oppsøker det aktivt. Da er det viktig at barna vet at de skal reagere og hvordan de skal reagere, sier hun.

Unngå smitteeffekt 

For å forebygge en smitteeffekt av selvmordsvideoer, mener Moe at det er viktig å tenke over hvordan man deler og omtaler det man har sett eller hørt. 

– Når man reagerer med sjokk og vantro er det lett å dele inntrykket på sosiale plattformer. Man vet aldri hvilke reaksjoner andre kan få. 

– Vi vet at jo mer tilstedeværende foreldre er, jo bedre medievaner har barna. De mest sårbare barna, er de som mangler påsyn fra voksne. Det beste rådet jeg kan gi, er å prate åpent med barna dine og vennene deres om hvordan de ferdes på nett, og lære dem å sette grenser overfor seg selv og andre. Barn og unge setter pris på at foreldre viser interesse, heller enn at de er overvåkende. 

– Ikke overrasket 

Ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, har ikke sett videoen, men omtaler hendelsen som skremmende. 

– Det er en forferdelig historie, og skremmende at tilskuerne ikke har reagert i større grad. Det burde ringe en bjelle hos dem som satt og så på og jeg mener det sier mer om de 200 personene, og tror ikke dette er en trend, sier Staude til TV 2 og legger til: 

– Dette er et ytterpunkt av ekstrembruken av sosiale medier, men jeg er ikke overrasket over at slikt skjer.

– Foreldre er kunnskapsløse 

Staude deler Barnevaktens tanker om at foreldrene har et overordnet ansvar. 

– Hovedansvaret ligger på foreldrene som i større grad må ta barnas medievaner på alvor. Kunnskapsnivået rundt hva barna deres driver med på sosiale medier er ekstremt lavt og det kan få konsekvenser. 

Hun beskriver en allmenn naivitet hos foreldre. 

– Selv om foreldre er venn med barna sine på Facebook, så er det naivt å tro at man har full kontroll. Foreldre vil være tjent med å bli bedre kjent med sosiale medier som et landskap, men det er nok den gode samtalen rundt middagsbordet som til syvende og sist vil skape sunne holdninger og nettvett, sier Staude. 

Norsk 13-åring døde etter å ha sett selvmordsvideo 

11. februar i år døde en norsk 13-åring som en fatal konsekvens av en selvmordsvideo. I 2008 la en Larvik-mann ut en video på YouTube som viser ulike selvmordsmetoder, som et forsøk på svart humor. 13-åringen mistet livet da han hermet etter videoen. 

– Vi og politiet fant ut at han hadde sett videoen på YouTube rett før han gikk ut i garasjen. Det er en helt forferdelig video. Sønnen vår døde gjennom en ulykke og en impulshandling, har 13-åringens mor Anne Høgli (43) sagt til Romerikes Blad

Lokalavisen skriver at politiførstebetjent Ståle Årdal ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor bekrefter at politiet har konkludert med at 13-åringen døde i garasjen etter å ha testet ut deler av videoen. 

– Unge mennesker må være forsiktige med alt de finner på nettet. I forhold til barn bør foreldre ha en viss kontroll med hva de ser på. Det er ingen tvil om at det ligger videoer ute som kan være skadelige i forhold til for eksempel vold, eksperimenter med egen kropp eller rus. Slike forsøk kan føre til ulykker som den familien i Eidsvoll så smertelig fikk erfare. Jeg vet at de hadde god dialog med sønnen i forhold til hans nettvaner. Det viser bare at slike fatale ting kan skje uansett hvor flinke man er til å følge opp, uttaler Årdal. 

Etter at saken om 13-åringens dødsfall ble kjent, har Larvik-mannen fjernet videoen fra YouTube.