«Super-Nora» og verdens beste keeper reddet Norge

Thorir Hergeirsson var frustrert over det elendige norske angrepsspillet. Men så sendte han Nora Mørk på banen.

Norge - Spania 22-20

Se sammendrag av kampen i videovinduet over!

– Nora er en het potet. Hun gjør mye rart og mye bra. Men bevares, hun har noen viktige inngripener, sa en lettet Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

BIDROG STERKT: Nora Mørk skal ha en stor del av æren for at håndballjentene ikke gikk på en smell i åpningskampen mot Spania.. Foto: PEDJA MILOSAVLJEVIC @
BIDROG STERKT: Nora Mørk skal ha en stor del av æren for at håndballjentene ikke gikk på en smell i åpningskampen mot Spania.. Foto: PEDJA MILOSAVLJEVIC @

– Vi viser en god fightervilje og en herlig arbeidsmoral. Vi kommer til noen gode sjanser, men det er litt anspent og vi vil nok kanskje litt for mye, fortsatte treneren.

Se intervjuer nederst i artikkelen!

 

Kaptein Karoline Dyhre Breivang innser også at ikke prestasjonen mot Spania var optimal.

– Dette var en typisk åpningskamp. Vi vil veldig mye, og så går det litt over stokk og stein innimellom. Vi har en del å gå på angrepsmessig, men bakover er det bra. Katrine gjør noen viktige strafferedninger, sier kapteinen.

– Kan ikke sleppe oss nedpå
Verdens beste keeper Katrine Lunde reddet tre straffer og kan ta mye av æren for at håndballjentene til slutt stakk av med seieren i Zrenjanin.

– Kjempedeilig! Vi begynner fumlete, men lykkes heldigvis til slutt, smilte Lunde, og la til:

– Så lenge vi gir alt er vi kjempegode. Men vi kan ikke sleppe oss nedpå. Og så har vi har en del å jobbe med i angrep.

– Helt fantastisk
Banens beste spiller Nora Mørk, strålte som en sol etter tomålsseieren.

– Jeg var usikker på om jeg skulle få såpass mye spilletid. Men dette var helt fantastisk! Jeg lever for slike tette og jevne kamper, sa Mørk til TV 2.

Noe av det første Mørk gjorde på banen var å brenne et straffekast. Men hevnen skulle bli søt. 22-åringen dunket inn mål etter mål fra sin høyre bakspillerposisjon, og da hun etter hvert ble flyttet ned på kanten svarte hun med å tricke ballen i mål på mesterlig vis. Da sluttsignalet gikk i Crystal Sportshall hadde Larvik-spilleren notert seg for åtte mål, og ble dermed kampens toppscorer.

Her er Mørks trickskudd:

<sumo_silverlight>775566

 

Ett mål på ti minutter
Norge og Ida Alstad startet med en teknisk feil som resulterte i spansk kontring og 1-0 imot. Men et halvt minutt seinere skapte Linn Jørum Sulland balanse i regnskapet med en saftig suser oppe i det lengste krysset.

Men praktstykket fra Jørum Sulland skulle også vise seg å bli det eneste som fikk de drøyt 300 nordmennene på tribunen til å smile i innledningen.

Les også: Slik ser du håndball-VM på TV 2

Etter ti mildt sagt elendige minutter, som inneholdt sju bomskudd, fire tekniske feil og bare ett mål, smalt trener Thorir Hergeirsson timeout-kortet i sekretariatet. Spania ledet 3-1.

Kjempet seg tilbake
Den 50 sekunders lange peptalken fra islendingen så ut til å skape mer ro og trygghet i den norske laget. Katrine Lunde stengte bakover, og fremover sørget Dyrhe Breivang, Alstad og Jørum Sulland for at stillingen var 4-4 etter et drøyt kvarter.

Etter hvert byttet Hergeirsson inn Anja Hammerseng-Edin og Nora Mørk. Det førte til et mer kreativt norsk angrepsspill, men ikke til at Norge klarte å ta føringen i kampen.

Lunde reddet straffekast fra Spanias Begona Fernandez, men like etterpå satte Nora Mørk en sjumeter i stolpen.

Da kampuret passerte 25 minutter var stillingen 8-8. Tre minutter seinere, på stillingen 9-9 sendte Jørum Sulland Norge i ledelsen for første gang i kampen.

Les også: Blancos spanske far: – Isabel er 100 prosent norsk

Spanjolene og Alexandrina Cabral utliknet på straffekast like etter, men ett fattig sekund før pausesignalet gikk i Crystal Sportshall, fikset Nora Mørk Norges ellevte mål og dermed norsk ettmålsledelse til pause.

– Det ble veldig mye bedre da Hammerseng-Edin og Mørk kom inn. Mer fart, mer trykk og mer bevegelse uten ball, konkluderte TV 2s håndballekspert Frode Scheie i pausen.

– Vi er bra bakover, men sliter med å sette ballen i mål der fremme, sa assistenttrener Mia Høgdahl til TV 2, like før 2. omgang ble kastet i gang.

Spania slapp ikke taket
Og avslutningsomgangen startet med norsk jubel. Lunde reddet straffe for andre gang, og Jørum Sulland startet, som hun gjorde i 1. omgang, med å klinke ballen i vinkelen bak Silvia Navarro i det spanske målet.

Men spanjolen nektet å gi seg og bet seg fast. Med et kvarter igjen av det som av mange blir karakterisert som gruppefinalen, var Dyhre Breivang og Co. foran med ett mål, 16-15.

Nora Mørk fikk på ny tillitt fra sjumeteren, etter at Jørum Sulland hadde bommet på sitt straffekast nummer to, og fikk pirket inn 18-16 med tolv minutter igjen av kampen.

 

Like etter tricket hun inn 20-19, og spanjolene tok timeout. Med to minutter igjen ledet håndballjentene fortsatt med ett mål 21-20. Etter å ha brukt god tid i angrep kjempet Dyhre Breivang seg gjennom det spanske forsvaret. Hun ble sendt rett i bakken, og de serbiske dommerne pekte på straffemerket.

Toppscorer Mørk plukket opp ballen, stilte seg opp, og knallet inn 22-20.

Like før slutt vartet Katrine Lunde opp med en svært viktig strafferedning, hennes tredje, og sørget for norsk jubel i åpningskampen.

Karoline Dyhre Breivang:

<sumo_silverlight>775574

 

Linn Jørum Sulland:

<sumo_silverlight>775573

 

Tonje Nøstvold:

<sumo_silverlight>775572

 

Ida Alstad og Mari Molid:

<sumo_silverlight>775575