ISOLERTE SEG: Randi Thorstad stengte seg inne i halvannet år på grunn av sosial angst. Det kjemper hun for å aldri gjøre igjen. Foto: TV 2
ISOLERTE SEG: Randi Thorstad stengte seg inne i halvannet år på grunn av sosial angst. Det kjemper hun for å aldri gjøre igjen. Foto: TV 2

Randi (41) har hatt ekstrem sosial angst halve livet:

– Jeg lever i mitt eget fengsel

Må manne seg opp en hel dag for å gå på butikken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Randi Thorstad (41) har sosial angst. Helt siden angsten grep tak om henne da hun var i 20-årene har hun levd et begrenset liv. 

– Jeg har levd med angst i om lag 15 år og opplevd alt fra ekstreme anfall til fullstendig isolasjon. Jeg har levd i mitt eget fengsel og latt tanker og følelser kjøre selvfølelsen min til grunne, forteller hun åpenhjertet.

Panikkangst på butikken

Randi ble mobbet gjennom barne- og ungdomsskolen. Det trigget og utløste angsten som tok henne flere år å erkjenne at hun hadde. 

– Det var ikke lett å innse at jeg slet med angst. Ett av mine verste øyeblikk var da jeg fikk panikkanfall på dagligvarebutikken. Midt blant hyllene overmannet den sosiale angsten meg og jeg knakk sammen og begynte å hylgrine. Da folk kom løpende for å hjelpe, forverret alt seg. Etter noe slikt må man på et tidspunkt ta et oppgjør med seg selv.

Og det gjorde hun. Etter mange år i terapi, ble hverdagen lettere, men det å leve med sosial angst krever en uanet styrke - hver dag. Bare det å gå på butikken kan være en uoverkommelig oppgave. 

– Noen dager må jeg bruke flere timer og alle mine krefter på å komme meg ut av senga.  Å dra på butikken å handle kan være noe jeg må manne meg opp til en hel dag for å klare å gjennomføre. Møter jeg blikket til en fremmed kan det utløse en stor fysisk reaksjon.

Les råd om hvordan man kan takle sosial angst her. 

– Frykten spiser meg opp

FINNES EN UTVEI: Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, mener sosial angst er overkommelig med små grep. Foto: Psykisk helse
FINNES EN UTVEI: Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, mener sosial angst er overkommelig med små grep. Foto: Psykisk helse

På spørsmål om hva som skjer når kroppen ukontrollert tar styringen, sammenligner Randi opplevelsen med ekstremsport.  

– Jeg kan føle hvor fort hjertet slår, hvordan det hopper over noen slag. Hetetokter som kommer plutselig. Skjelvinger i hendene. Det er som om alt bare stopper opp. Kaotisk og skremmende, sier hun og legger til:

– Frykten for å være i fokus er så stor at den spiser med opp. Jeg føler meg som en fange i min egen kropp, og angsten tar et grep om meg som jeg ikke klarer å overmanne. 

Disse følelsene fikk Randi til å isolere seg i lange perioder på opp til halvannet år. Heldigvis hadde hun mennesker i livet sitt som satt foten ned og konfronterte henne da isolasjonen ble for ekstrem.

Angsten var et sjokk for de nærmeste

41-åringen fra Lillehammer er utdannet blomsterdekoratør og er en kreativ sjel. Hun skriver en suksessfull blogg på fritiden og tilbringer mye tid med venner. Allikevel føler hun seg ensom. 

– Å ha sosial angst er veldig ensomt. Ingen forstår, og å skulle forklare det virker ofte håpløst.

Å få folk til å begripe utfordringene har vært vanskelig for Randi. Som naturvesen er hun livsglad og hennes venner ville beskrevet henne som utadvendt og energisk. For å klare å fremstå slik pågår det en konstant kamp innvendig. 

– Da jeg fortalte mine nærmeste venner at jeg sliter med sosial angst så trodde de jeg spøkte. De reagerte med å si «Du kan ikke ha sosial angst Randi, du er jo så positiv og sprudlende». 

Igjen ble Randi stilt ovenfor hvor vanskelig det er å forklare hva sosial angst er. I mange tilfeller valgte hun den enkleste utveien og holdt utfordringene for seg selv. 

Har du opplevd sosial angst eller kjenner noen som sliter? Ta kontakt med TV 2s journalist her

– Sosial angst er ingen sykdom

HELOMVENDING: 41-åringen måtte på et tidspunkt bestemme seg for å leve annerledes. Hver eneste dag er fremdeles tøff, men hun tvinger gledene frem i fokus fremfor å grave seg ned. Foto: TV 2
HELOMVENDING: 41-åringen måtte på et tidspunkt bestemme seg for å leve annerledes. Hver eneste dag er fremdeles tøff, men hun tvinger gledene frem i fokus fremfor å grave seg ned. Foto: TV 2

41-åringen opplever stadig at sosial angst blir uglesett og misforstått.

– Mange ser på sosial angst som en sykdom. Det er helt klart en lidelse fordi man lever med noe man skulle ønske man var foruten, men det er verken smittsomt eller farlig.  

– Jeg opplever også at mennesker med angst blir sett på som svake. Det provoserer meg. Det å leve med angst krever styrke og det å snakke om psykiske utfordringer gjør meg ikke svak, men sterk, sier hun. 

– I ferd med å føle stolthet

Randi bor i en leilighet midt i den pulserende Oslo-gryta. Til tross for sin sosiale angst nekter hun å velge lettvinte løsninger i livet. Hun er avhengig av å tvinge seg selv ut av komfortsonen for å leve slik hun ønsker. 

– Jeg er stolt av de fremskrittene jeg har. I dag kan jeg gå på butikken uten å være veldig stresset og redd. Jeg kan også gå på kafé alene, det har jeg ikke klart på 15 år. Jeg er også åpen og ærlig om hvordan jeg har det. Før var det ingen som visste noe.

Et girskifte har gjort at Randi nå sitter i førersetet av livet sitt.

– Jeg har fortsatt dager der angsten overmanner meg, men jeg kjemper imot i mye større grad enn før. Og istedenfor å stå i dette alene så klarer jeg å be om støtte og hjelp når jeg trenger det. 

– Min sosiale angst har stått i veien for at jeg har følt stolthet for meg selv. Det er i ferd med å snu.

Les mer om Randis historie og hennes tanker om sosial angst på hennes åpenhjertige blogg her