Farmen-Frode: - Jeg ligger med vidåpne øyne og blodet fosser ut av munnen

Bestemoren reddet livet til Frode Fagermo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Fagermo (40) har vært en tøffing i «Farmen». Men han er svært lite tøff når han snakker om sin avdøde bestemor Anny Othelie Fagermo. Hun og han var bundet sammen for livet.

 

– Hun berget livet mitt rett og slett. Jeg hadde ikke sittet her i dag hvis hun ikke hadde gjort det hun hadde gjort. Hun ofret seg for å redde meg, sier Frode.

– Brudd i hodeskallen

Det var en sommerdag i 1978 at Frode og bestemoren ble utsatt for den tragiske ulykken. Frode var bare fem år:

– Vi ble kjørt ned på parkeringplassen på nærbutikken der vi bodde i Mo i Rana av en sinnsforvirret person. Han kommer kjørende rett mot oss i en blå pickup. Da bestemor innser at vi blir truffet, løfter hun meg opp og snur ryggen til bilen. Bilen treffer henne midt i ryggen og den knekker tvers av, forteller Frode.

Bilen har så stor fart at både han og bestemoren blir slengt opp i luften av kollisjonen. Frode svever gjennom luften og ender med hodet først i asfalten.

– Jeg fikk brudd på hodeskallen eller knekt hodet om du vil, sier Frode og tilføyer.

Ødela ryggen for livet

– Bestemor ligger der med knekt rygg, og jeg ligger noen meter unna med vidåpne øyne og blod som fosser ut av munn. Så jeg ser død ut. Hun drar seg etter hendene bort til meg med knekt rygg for å se om jeg er i live. Det sier litt om henne. Hun gjorde det ultimate offeret og ble ødelagt for livet med en rygg som aldri fungerte igjen.

På grunn av bestemorens heltedåd, reddet Frode livet. Han ble fløyet i ambulansefly til Regionsykehuset i Trondheim:

– Jeg husker ikke så mye av det. Men jeg har et bilde i hodet av at jeg sykler i gangen på sykehuset med en trehjulssykkel. Det er det eneste minne jeg har fra det, sier Frode Fagermo som 35 år etter fortsatt føler sterkt på det som skjedde.

– Det forandret mitt syn på livet. Man skal ikke ta livet for gitt. Der står vi fredelig en fin sommerdag og jeg har fått is av bestemoren min. Og plutselig blir vi pløyd ned av en sinnsforvirret person i en blå pickup. Jeg var heldig for jeg hadde et menneske som var villig til å ofre seg for min del, sier Frode Fagermo.