Kronprinsen og Solberg på Mandela-minneseremoni

Kronprins Haakon reiser til Sør-Afrika for å delta på minneseremonien for Nelson Mandela tirsdag, opplyser Slottet til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slottet opplyser til NTB at kronprins Haakon representerer kongehuset under minneseremonien.

– Det lå i kortene at det måtte bli kronprinsen som skulle representere kongehuset sammen med statsministeren ved minneseremonien i Johannesburg tirsdag, som jo er dagen for Fredsprisutdelingen her hjemme, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Haakon har alltid beundret Mandela, og møtt ham flere ganger – senest i Oslo i 2005, sammen med kongeparet og kronprinsesse Mette-Marit. Ja, så stor er Haakons beundring for Mandela, at han i mange år har gått med et sølvarmbånd med Mandelas fangenummer «46664» inngravert rundt venstre håndledd, sier Totland.

Kronprinsen får blant andre med seg statsminister Erna Solberg. Statsministerens kontor opplyser at hun deltar i minneseremonien.

Verken Solberg eller kronprinsen vil dermed delta på utdelingen av Nobels fredspris, som finner sted i Oslo samme dag. Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede under utdelingen. (©NTB/TV 2)

BEUNDRER MANDELA: Nelson Mandela og hans kone Graca Machel møtte den norske kongefamilien på Slottet i 2005. Kronprins Haakon er en stor beundrer av det sørafrikanske frigjøringsikonet.BEUNDRER MANDELA: Nelson Mandela og hans kone Graca Machel møtte den norske kongefamilien på Slottet i 2005. Kronprins Haakon er en stor beundrer av det sørafrikanske frigjøringsikonet. Foto: Knut Falch / SCANPIX POOL