En gigantisk sikkerhetsutfordring

Statsoverhoder fra en rekke land vil hedre Mandela.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sørafrikanske myndigheter jobber gjennom helgen frenetisk for å forberede tirsdagens store minneseremoni for Nelson Mandela som gikk bort etter lengre tids sykdom torsdag.

– Ansatte i regjeringen og det øvrige statsapparatet jobber nå døgnet rundt for å overholde alle fristene som er satt, sier Collins Chabane, minister ved presidentens kontor, til sørafrikansk radio lørdag.

Stats- og regjeringssjefer fra en rekke land ventes å ankomme Sør-Afrika de nærmeste dagene for å delta på minneseremonien, som holdes på den enorme fotballstadion i Johannesburg førstkommende tirsdag.

Blant gjestene som kommer er USAs president Barack Obama og tidligere president Bill Clinton, George W. Bush og Jimmy Carter. Frankrikes president François Hollande kommer også, i tillegg til stats- og regjeringssjefer fra resten av verden.

Også presidenter og statsministre fra mange afrikanske land reiser til Sør-Afrika de nærmeste dagene. Også en rekke kongehus blir representert. Det er ennå ikke avgjort hvem som skal representere Norge, det blir bestemt i løpet av lørdagen, ifølge Statsministerens kontor.

De aller fleste utenlandske gjestene skal delta på tirsdagens minneseremoni, som blir en gigantisk sikkerhetsutfordring for sørafrikanske myndigheter.

(TV 2/ NTB)

SE REPORTASJE: Frykter mer vold og mindre forsoning etter Mandelas bortgang

775410