Golberg om kollapsen: - Det skal aldri skje igjen

Pål Golberg snakker ut om den grufulle dagen i Val di Fiemme.

Lillehammer (TV 2): Det skulle være en av Norges beste øvelser i Val di Fiemme-VM. Lagsprint for herrer var som gull å regne med Petter Northug på siste etappe. Northug var i kalasform. Semifinalen skulle brukes som oppvarming til finalen litt seinere på dagen.

Men det ble ingen finale den ettermiddagen i Val di Fiemme. I stedet fikk et fulltallig pressekorps møte en tårevåt Pål Golberg (23) på utøverhotellet. Golberg satt rakrygget og fortalte om hvordan han hadde slitt for å holde følge med konkurrentene. Beina ville ikke. Det var ikke hans dag.

Les: Sjokkexit for Norge i herrenes semifinale i sprintstafett
Les: Gråtkvalt Golberg om sprintsprekken: – Det ble bare helt bekmørkt

Blir motivert av helsprekken
Det er 284 dager siden Golberg måtte stå i rett for Norges befolkning. Han ser fremover nå.

– Konklusjonen er ganske enkel. Sånt kan skje. Det skjedde. Situasjonen jeg var i gjorde kanskje at det ble veldig forsterket. Det er ikke sikkert jeg hadde fått den samme reaksjonen hvis jeg hadde hatt en intervalløkt hjemme, men det ligger mye læring i det. Ikke minst mye motivasjon, sier Golberg til TV 2 i Val Senales.

– For det skal aldri skje igjen?

– Nei, det skal aldri skje igjen. Det er ikke tvil om at jeg bruker det til noe positivt når jeg har trent mot en ny sesong.

Les: Langrennskjærestene forklarer: – Derfor har vi to soverom
Les: Krogh vil være ankermann selv om Northug er med

– Hadde aldri vært i den situasjonen
Han stakk av fra skistadion i Val di Fiemme uten å si et ord. Noen timer seinere var han klar for å møte ulveflokken. Ikke alle hadde gjort det samme.

– Jeg skjønner veldig godt at folk har lyst å høre hva jeg tenker om det, om jeg har tenkt å grave meg ned. Men jeg har valgt å være veldig åpen om det. Jeg sier akkurat hva jeg tenker. Det er så enkelt som at sånt kan skje, sier Golberg, som fikk støtte av Petter Northug etter nedturen.

– Det som gjorde det ekstra kjipt var at jeg delte nedturen med en annen. Hadde det vært et individuelt renn hadde det ikke vært det samme fokuset på meg. Da hadde det kanskje ikke vært naturlig å snakke om det heller.

– Jeg visste den dagen hvem jeg var på lag med og hva ambisjonen var. Jeg hadde aldri vært i den situasjonen før. Om det kan ha påvirket meg vet jeg ikke. Havner jeg på startstreken i neste års lagsprint føler jeg meg tryggere på valgene jeg skal ta, forteller Golberg.

Les: TV 2s langrennsekspert: – Northug er fortsatt vårt sterkeste OL-kort
Les: Solariumsbrune Jespersen får tyn av Sundby og Rønning

– Fordel med tøffe OL-løyper
I Sotsji-OL får han kanskje en sjanse til å rette opp for VM-fadesen, men det er slett ikke sikkert. Allroundløpere som Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby vil nok ha et ord med i laget i de tøffe OL-løypene.

– Jeg ser på meg selv som en allrounder. Jeg trener ganske likt som de andre gutta på allroundlaget. Det er en fordel for meg at løypene er tøffere og at jeg har spisskompetanse på sprint, sier Golberg.

Utenfor skisporet er han lidenskapelig opptatt av hest. Sammen med landslagskollega Sjur Røthe har han eierandeler i hesten Enjoythewinner S. C.

– Jeg prøver å få med meg så mange løp jeg kan. Det som fascinerer er å forutse løpsscenarier og selvfølgelig spenningen med å spille på hest. Med tiden er jeg blitt enda mer fascinert av sporten og. Nå er jo jeg og Sjur Røthe deleiere i en hest, så det gjør det jo ekstra spennende, sier Golberg.

– Det sies at det er den enkleste veien til å tjene penger. Det er det forsåvidt hvis man setter seg dypt inn i det. Det krever litt tid, men det er en bra hobby - så lenge man klarer å holde det på et forsvarlig nivå, avslutter han.