Forurensing tvinger skolebarn innendørs

Luftforurensingen i Shanghai på rekordnivå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundrevis av fly ble innstilt, og skolebarn fikk beskjed om å holde seg innendørs i Shanghai i Kina fredag. Årsaken er rekordhøy luftforurensing som innhyller byen i smog. 

Sikten er bare noen titalls meter. Bilder fra millionbyen viser at svære bygninger nesten forsvinner i smogen. 

Shanghai har flest innbyggere av alle byer i Kina og er et nav for kinesisk handel og finansvirksomhet. Fredag ettermiddag advarte myndighetene mot at luften er så dårlig at den kan gi helseskader. Forurensingen var da mellom 23 og 31 ganger høyere enn maksnivåene som er anbefalt av internasjonale helsemyndigheter. 

Innbyggerne ble bedt om å holde seg innendørs, og fabrikker ble oppfordret til å stanse eller redusere produksjonen. 

– Jeg tror ikke det er bra for folk å leve i slike omgivelser, men jeg har ikke noe valg. Jeg må jobbe. Jeg kan ta mine forholdsregler, men aner ikke om det faktisk virker, sier Fan Jianjun (34) til Reuters

Kinas ledere frykter at den dårlige luften i landets storbyer skal føre til uro blant befolkningen og at de velstående skal gjøre opprør mot vekstpolitikken som har forurenset mye av landets jord, vann og luft. I årevis har regjeringen snakket om planer for å få bukt med problemet, men det er gjort få fremskritt på området. 

Den skadelige luften i Shanghai fredag skyldes en rekke faktorer, ifølge Xu Bin, professor ved Tongji-universitetet i byen. Forurensing fra industri og biler er «fanget» under kald luft samtidig som det ikke er vind, forklarer han til Reuters. 

Det amerikanske konsulatet i Shanghai målte forurensingen til 503 på en skala der nivåer over 300 regnes som farlige.