Alle frifunnet for menneskehandel

Både Oslo universitetssykehus og ekteparet som hentet filippinske sykepleiere til Norge er frifunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene var tiltalt etter utlendingsloven for utilbørlig utnyttelse av sju filippinske sykepleiere som de skaffet jobb i Norge. Tre av dem arbeider ved sykehuset.

Fredag ble både ekteparet som var tiltalt for å ha utnyttet filippinske sykepleiere, ble fredag frikjent i Oslo tingrett. Også Oslo universitetssykehus er frikjent.

Rettens inntrykk er at ekteparet hadde to mål for øyet. At sykepleierne skulle ha det bra, og at de skulle komme i arbeid. Det er også tilfelle for kvinnene i dag. De snakker godt norsk, er godt integrert og har jobber.

Aktor, politiadvokat Hans Petter Skurdal, la i sin prosedyre ned påstand om halvannet års fengsel for ekteparet og en bot på 3,6 millioner kroner for sykehuset.

– Vi fikk først høre at vi måtte ta opp et lån på 99.000 kroner i Norge for å betale for de første seks månedene. I Norge fikk vi høre at lånet skulle være dobbelt så høyt, sa en kvinne (27) da hun vitnet i Oslo tingrett for snart to måneder siden.

De tre filippinske sykepleierne ble hentet til Norge i oktober 2010 av et norsk vikarbyrå, som egentlig driver med møbelrestaurering. På Oslo universitetssykehus var det stort behov for operasjonssykepleiere og de tre ble lovet jobb av firmaet som rekrutterte dem til Norge.

Bistandsadvokatene og politiadvokaten Bistandsadvokatene og politiadvokaten Foto: Sophie Aaserud/TV 2Ifølge kontrakten deres ble de rekruttert på oppdrag av sykehuset. Oslo universitetssykehus hevdet imidlertid at dette ikke stemmer, og anmeldte firmaet for bedrageri.

Ektemannen i vikrabyrået har hele tiden avvist beskyldningene til de tre sykepleierne om menneskehandel. Han hevder det var sykehuset som kontaktet ham og ba ham rekruttere filippinske spesialistsykepleiere.

De tre som fikk arbeid på Oslo universitetssykehus, måtte alle hver ta opp et lån i DNB på 295.000 kroner til 10 prosent rente. Dette skulle dekke utgifter firmaet har hatt i forbindelse med rekrutteringen. Dette lånet ble de hver måned trukket 6500 kroner for.

I tillegg til lite penger og dårlige dårlige kår, hevdet sykepleierne at de delvis kontrollert hva de gjorde på fritiden. De fikk heller ikke lov til å flytte ut av huset det bodde.