Anders Jacobsen forsvarte søsteren mot mobberne

Tok tak da lillesøsteren med Downs syndrom ble plaget.

Lillehammer (TV 2): Anders Jacobsen (28) kan virke rolig og avbalansert på TV, men under overflaten skjuler det seg en hissigpropp når det ikke går som han vil.

Hopptrener Alexander Stöckl bekrefter at han av og til må tøyle Jacobsens temperament. Det synes hopperen er helt greit.

– Jeg trenger ofte litt hjelp til å roe det litt ned og tenke meg om før jeg gjør noe. Men jeg håper det heller kan være sånn at jeg får hjelp til å roe meg ned enn at jeg blir rolig selv, sier Jacobsen, før han legger til:

– Jeg har et godt temperament. Spesielt hvis ting er urettferdig kan jeg bli sint. Jeg kan også bli sint på meg selv når jeg ikke får til ting jeg vil. Det er som en rullegardin. Det blir mørkt, sier Jacobsen.

– Hva skjer når det blir mørkt?

– Man blir sint. Jeg blir sint på meg selv. Jeg gir kanskje enda mer. Det går fra 100 prosent til 130 prosent. Da ender det ofte med at man skader seg selv.

Forsvarte lillesøsteren
Rettferdighetssansen har Jacobsen båret med seg siden oppveksten. Den er kanskje ekstra utviklet hos hopperen. 28-åringens lillesøster Lisa, som er aktuell i filmen Detektiv Downs, har Downs syndrom. Det har ikke alltid vært like lett å være storebror.

– Hva jeg opplever som urettferdig kan være mange forskjellige ting. Fra oppveksten har det vært forskjellige ting. Jeg har en lillesøster med Downs syndrom. Hun har hatt en tøffere vei på skole i forhold til venner enn det jeg har hatt. Hun ble sett annerledes på, og hun ble mobbet. Da jeg så slike ting som liten var det ikke morsomt å være dem som mobbet henne, tror jeg, sier Jacobsen.

– Det trigget en reaksjon i deg?

– Da smalt det litt, ja.

– Hva skjedde da?

– Man tar jo gjerne tak i de som mobber. Man melder sikkert i fra på feil måte, men man melder i alle fall i fra. Det er mest på slike ting at jeg merker at jeg ikke liker ting som er urettferdig og feil, sier Jacobsen.

Les: Se premierekysset til Detektiv Downs

– Kvier seg for å si fra
Det er ikke alle småsøsken som har «en Anders» som passer på. For noen barn er skolehverdagen et ork man helst skulle vært foruten. Jacobsen mener åpenhet om problemet er svært viktig.

– Jeg tror jeg aldri er blitt mobbet eller vært en mobber. Men man ser mange tilfeller i de årene man går på skole. I noen tilfeller melder man i fra eller gjør noe med det der og da selv, men i veldig mange situasjoner kvier man seg for å si i fra. Jeg tror det er der det største problemet ligger. Det kommer aldri frem hvem som blir mobbet fordi man er redde.

Utålmodig
Ringkollen-hopperen har brukt lang tid på å trene seg opp etter fallet i Planica i slutten av mars. I mai ble han operert for korsbåndsskaden han pådro seg. I etterkant av operasjonen fikk han en infeksjon som gjorde at han måtte ligge to uker på sykehus med intravenøs antibiotika.

Les: Anders Jacobsen hoppet for første gang på åtte måneder

Siden den gang har han sakte, men sikkert, bygget seg opp. Stöckl har passet på å roe Jacobsen ned når 28-åringen har hatt behov for det.

– Min viktigste oppgave har vært å få Anders til å forstå at det er viktig å ta små steg. Man må ikke gå for raskt frem. Det klarte han bra, og derfor er han på bra nivå igjen, sier Stöckl.

Jacobsen er enig med treneren sin.

– Jeg kan absolutt bli for ivrig. Det er kanskje både en svakhet og styrke jeg har. Jeg er veldig ivrig og nysgjerrig på alt mulig. Jeg skal teste og prøve alt. Man skulle tro at jeg hadde lært, for jeg er jo snart 30 år. Når vi spiller volleyball er jeg like ivrig på den første ballen som den siste. Jeg har litt å lære, men samtidig har jeg ikke lyst å miste den iveren heller, sier Jacobsen.

Nå begynner det å nærme seg noe for hoppuketoeren fra forrige sesong.

– Jeg har ikke kjempeskumle planer denne helgen, for jeg er fortsatt litt i en opptreningsfase i forhold til det fysiske. Jeg har store mengder trening i kroppen, så jeg er nok litt treg i beina. Hoppteknisk har det vært veldig bra. Jeg håper å karre til meg en topp-10-plassering i løpet av helgen, sier Jacobsen.