Halvparten kommer for sent når netthinnen løsner

De færreste vet hva ikke hva netthinneløsning er - og langt færre vet hva de skal gjøre dersom det skjer. Men Ole Torstein var heldig og fikk hjelp i tide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Sophie Lund Aaserud

En ny norsk studie av netthinnekirurg Marta Haugstad ved Oslo universitetssykehus at halvparten av alle som opplever at netthinnen løsner kommer for sent til øyelege.

Det kan få store konsekvenser for synet.

Kan stå om timer

Hvert år rammes rundt tusen her i landet av netthinneløsning. I motsetning til hva de fleste tror er dette en akuttsykdom det haster å komme seg til øyelege med.

– Det første som skjer er at det kommer en rift i netthinnen. Symptomene på denne riften er at man får en opplevelse av fluer som beveger seg i synsfeltet og lysglimt på det ene øyet, forklarer Marta Haugstad.

Den erfarne øyekirurgen er bekymret. Svært få av pasientene som havner på hennes operasjonsbord ante hvor mye det hastet med å få behandling.

– Etter det kommer det en skygge, som oftest starter ute i kanten av synsfeltet. Denne skyggen øker på i størrelser etter hvert som tiden går. Og er skyggen kommet må man undersøkes av øyelege samme dag, understreker hun.

– Dette er superviktig. Da kan det handle om timer før synet blir varig redusert. Og sjansene for å bevare synet er større jo tidligere man kommer, forklarer netthinnekirurgen.

Ole Torstein var heldig

Studien viser at hele femti prosent av pasientene kommer etter at skarpsyndelen av netthinnen er løsnet. Da er sjansene allerede mye større for å få et dårlig syn resten av livet.

– Vi ønsker veldig at pasientene skal komme før det, sier kirurgen. HASTER: Netthinnekirurg Marta Haugstad ved Oslo universitessykehus sier det haster med å komme til lege dersom netthinnen løsner. - Man må til øyelege samme dag, sier hun.HASTER: Netthinnekirurg Marta Haugstad ved Oslo universitessykehus sier det haster med å komme til lege dersom netthinnen løsner. - Man må til øyelege samme dag, sier hun. Foto: Jon Eirik Olsen/TV 2

Studien inkluderer 517 pasienter som ble operert i 2012. Det er rundt halvparten av alle som fikk netthinneløsning i fjor.

Ole Torstein Aamot var av de heldige som raskt kom på operasjonsbordet.

Reinjegeren fra Skjåk trodde først han hadde fått noe på brilleglassene sine, men det hadde han ikke. Da Ole Torstein kort tid senere kom ut fra legekontoret sto taxien klar for å frakte ham til sykehuset på Lillehammer.

En av Europas største

Derfra ble han sendt til Oslo universitetssykehus og Marta Haugstads operasjonssal. Oslo universitetssykehus har én av Europas største øyeavdelinger.

– Nei, jeg ante ikke at det kunne være så alvorlig, sier han til TV 2 fra sykesengen på Oslo universitetssykehus.

– Jeg liker å være ute i natur og slikt og da gjelder det å ha syn, sier han.

Ole Torstein Aamot har gode sjanser for at store deler av synet er reddet. Et medisinsk leksikon i bokhyllen og en fastlege som raskt henviste videre var avgjørende.

– Nei, det hadde jeg aldri trodd hastet slik, sier han.