Forlik etter vogntogulykken

Laksegiganten Marine Harvest har inngått forlik med transportørselskapet Thermo Transit etter den fatale vogntogulykken i Nordland i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Den 1. april 2012 gikk det helt galt under et bilbergingsoppdrag på fylkesvei 78 ved Leirosen på Helgeland. Et fullastet vogntog under sleping på glatt vinterføre veltet utfor autovernet og dro med seg bergingsbilen ned en 70 meter dyp skrent.

Vogntoget var på vei fra lakseslakteriet til Marin Harvest på Herøy til Gardermoen med 17,2 tonn laks. Det ble utført av den litauiske transportøren UAB Euroekspresas. Oppdraget hadde de fått fra Thermo Transit i Norge.

I august stevnet forsikringsselskapet til Marine Harvest transportøren, Thermo Transit, inn for Øvre Romerike tingrett for å sikre seg erstatning etter veifraktloven.

Saken var berammet til 10. desember i år, men nå har partene inngått forlik.

– Det stemmer at vi har inngått forlik, men vi ønsker ikke å gå i detalj om forliket, sier Ivar Raugstad, logistikksjef i Marine Harvest Norge, til TV2.no.

Ifølge Marine Harvest var verdien på lasten på det tidspunktet da ulykken skjedde anslått til vel en halv million kroner. Thermo Transit har på sin side meldt regresskrav mot den litauiske transportøren UAB Euroekspresas til tingretten.

 

Tips oss!
Har du informasjon om denne saken? Ikke nøl med å tipse oss!
Send oss en epost på tips@tv2.no eller RING/MMS/SMS til 02255

 

Skyldfordeling

Siden ulykken har forsikringsselskapet til bergingsbilen og forsikringsselskapet til eieren av vogntoget kranglet om hvem som hadde ansvaret for ulykken. Det endte med søksmål og rettssak i november ved Alstahaug tingrett.

Tirsdag meldte TV2.no at retten falt ned på skyldfordeling mellom partene, men den konkluderte også med at det er bergingsbilen som gjør at ulykken oppstår og at bergingsmannen handlet uforsvarlig.

– Jeg er skuffet over dommen og mener jeg ikke har gjort noe galt, sa bergingsbilsjåfør Arnt Ove Brattbakk i en kommentar til TV 2.

Unik video ble bevis

Den spektakulære ulykken ble tilfeldigvis filmet og videoen gikk verden rundt. På TV2.no hadde videoer i tilknytning til ulykken over 700.000 visninger.

Arnt Ove Brattbakk fra Mosjøen klarte å hoppe ut av bergingsbilen sin i siste liten. Sjåføren av vogntoget, Dainius Sileika fra Litauen, ble funnet utenfor bilvrakene på bunnen av skrenten lettere skadd.

SE den eksklusive VIDEOEN av ulykken i toppen av saken!

Vogntogets last bestod av 17,2 tonn laks som ble ødelagt i ulykken.Vogntogets last bestod av 17,2 tonn laks som ble ødelagt i ulykken. Foto: TV 2