Sanna (5) sov dårlig og var syk hele vinteren

Etter en mandeloperasjon ble 5-åringen mye bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Mette Akerø

Problemene til Sanna (5) begynte i 1-2-års alderen, forteller mamma Ina Tangset. Vår og sommer var Sanna alltid bra men om vinteren var hun mye syk.

– Da kunne hun våkne nesten annen hver time fordi hun var så tett. Det var veldig slitsomt for både henne og oss foreldre.

Øre-nese-hals-legen stilte til nettprat tirsdag. Les svarene nederst.

Trøtt og sliten i barnehagen

Først i ettertid har foreldrene til Sanna sett hvor mye søvnmangelen har gått ut over Sanna sitt humør og tålmodighet i barnehagen.

– Der er det høyt tempo og mange barn som skal fungere sammen. Ei aktiv jente som Sanna behøver søvn om natten for å klare alle utfordringer i barnehagen, sier moren.

Immunforsvar

Mandler er lymfoid vev på hver side bakerst i svelget som er immunsystemets første linje forsvar mot infeksjoner.

– Og først i rekken av bakterier og virus er de som blir pustet inn eller kommer gjennom mat og drikke, forklarer øre-nese-hals lege Geir Grimsmo ved Allé klinikken kirurgisk senter på Høvik.

– Små barn spesielt trenger mandler som en god beskyttelse mot alt de kommer i kontakt med gjennom munn og nese.

Betente mandler

Dersom mandlene blir betent mer enn tre ganger i løpet av et år, eller to ganger per år i tre påfølgende år, er det grunn til å operere dem vekk.

– Det er også påkrevet å fjerne mandler som er så store at de influerer på normal pusting under søvn, eller hindrer normal spising, sier Grimsmo.

Mandler som har hatt mye småinfeksjoner ( og/eller flere større infeksjoner), kan utvilkle kroniske plager med stadig sår hals, nedsatt energi og opplagthet, dårlig ånde etc.

– I disse tilfellene bør også mandlene fjernes, forklarer øre-nese-hals legen til «God morgen Norge».

OPERASJON: Øre-nese-hals lege Geir Grimsmo gjør en mandeloperasjon. OPERASJON: Øre-nese-hals lege Geir Grimsmo gjør en mandeloperasjon. Foto: TV 2

 

Fjernet mandlene

Denne vinteren ble Sanna så syk at foreldrene hennes var lette da de fikk bekreftet at det var betente mandler som var årsaken til tettheten.

– Vi syntes synd på henne siden hun ikke fikk hele netter med søvn og vi kunne høre hvordan hun slet med å puste, forteller mamma Ina Tangset.

Nevøen til Ina Tangset hadde tatt mandlene hos Grimsmo på Allé-klinikken, og for noen måneder siden fikk også Sanna fjernet mandlene.

– Små barn må opereres i narkose, forklarer Grimsmo, det vil si at de sover under kontroll av anestesipersonell og har et rør ned i luftrøret som en får gitt luft og gass igjennom.

– Da mandlene hos barn har stort vekstpotensial, er det mest fornuftig å fjerne mandlene i sin helhet.

Sover nesten hele natten

Sanna som er en aktiv jente med mye energi sover nå som oftest hele natten.

– Alt er selvsagt bedre med en god natts søvn og hun har det bedre i hverdagen, sier mamma Ina Tangset.

– Fortsatt sliter hun med pusten om natten men hun har ikke vært syk siden mandlene ble fjernet.

Se svarene fra nettpraten under: