Får råd som kan sette deg i helsefare

Med skjult kamera avslører «TV 2 hjelper deg» helsekostbutikkenes farlige råd. For noen kan dette i verste fall være dødelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Malene Drivenes

Kosttilskudd er sjelden farlig i seg selv, men dersom de blir tatt sammen med andre medisiner, kan de påvirke og forandre effekten av denne medisinen.

– Det verste som kan skje er at medisinen enten får en altfor sterk eller en altfor svak virkning, og det kan i verste fall føre til dødelige bivirkninger. Som med den blodfortynnende medisinen Marevan enten blødinger eller blodpropp, sier medisinsk fagsjef ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

– Få klarsignal før man begynner å bruke kosttilskudd

Ved hjelp av tre testpersoner vil «TV 2 hjelper deg» sjekke hva slags råd som blir gitt i 15 ulike helsekostbutikker. Syv fra Life, fem fra Sunkost og tre uavhengige butikker. For de tre testpersonane er rådene de får i butikkene svært viktig, siden de alle går på medisiner som kan reagere med ulike kosttilskudd.

En av testpersonene går på diabetesmedisinen Metformin, den andre betablokkere og hjertemedisinen Digoxin, og tredjemann går på den blodfortynnende medisinen Marevan.

– Det jeg forventer er at de skal spørre om pasienten har alvorlige sykdommer og om de bruker medisiner. Hvis de svarer ja på dette, skal få råd at de skal gå til legen og få et klarsignal før de begynner å bruke kosttilskuddet, sier Madsen.

Men for å gjøre det lettere for butikkene, skal testpersonene informere om hva medisiner de går på.

Dårlige råd

Resultatet av testen viste at de uavhengige butikkene i langt større grad advarer kundene slik de skal gjøre.

* To av de tre uavhengige butikkene valgte å ikke selge kosttilskudd når de fikk vite at testpersonen går på medisiner.

* Bare én av fem Sunkost-butikker advarer kundene mot kjøp.

* Ingen av Lifes syv butikkar advarer kundene slike de burde.

– Jeg mener at ingen av disse pasientgruppene skal begynne med denne typen kosttilskudd før de snakker med legen, og de skal få klare instrukear om å gi beskjed til legen om man begynner med dette også. Det er veldig viktig, sier Madsen til «TV 2 hjelper deg».

– Her ser jeg at rutinene våre har sviktet

– Dette er ikke bra. Jeg ser at rutinene når det kommer til salg av dette produktet, og kanskje denne situasjon, ikke er bra nok. Dette er alvorlig og jeg ser at dette er mitt ansvar, sier daglig leder i Life, Gunn Elisabeth Feidje, etter å ha sett opptak som har blitt gjort i flere av deres butikker.

– Vår rutine skal være at når en kunde opplyser at vedkommende går på medisiner, så skal ikke vi ta egne vurderinger, sier hun og forteller at deres anbefaling til kunder skal være at de bør snakke med legen.

Men på tross av dette så valgte seks av de syv Life-butikkene å selge kosttilskudd til testpersonene. Og dette sier Feidje at hun tar på alvor.

– Dette er alvorlig. Dette har vi tatt tak i. Jeg ser at rutinene våre har sviktet og det må jeg ta ansvar for. Og det har jeg gjort.

 

Beklager det som har skjedd

Også hos Sunkost valgte til sammen fire av fem butikker å selge til testpersonene. Dette beklager de.

– Når det kommer frem at kunden går på medisiner, så er det veldig viktig at våre medarbeidere oppfordrer kunden til å søke råd hos lege. Vi ser at de ikke skjedde i dette tilfelle og det må vi bare beklage, sier markedssjef i Sunkost, Cathrine Sandeberg, etter å ha sett opptakene som ble gjort i deres butikker.

Både Life og Sunkost sier til «TV 2 hjelper deg» at de har nå skjerpet rutinene sine.

Se «TV 2 hjelper deg» torsdager klokken 20.30 på TV 2.