TIL GARDS: Sylvi Listhaug besøkte et småbruk i Gressvik utenfor Fredrikstad. I bakgrunnen står eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen.
TIL GARDS: Sylvi Listhaug besøkte et småbruk i Gressvik utenfor Fredrikstad. I bakgrunnen står eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen.

Vil la bøndene selge gården til markedspris

Regjeringen vil oppheve priskontrollen på salg av landbrukseiendom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De som eier en landbrukseiendom skal få betalt det den er verdt om de ønsker å selge, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til TV 2. 

På landet 

Onsdag besøkte hun et småbruk i Gressvik utenfor Fredrikstad som er solgt for 4,4 millioner kroner. 

Samme dag sendte hun brev til kommunene der hun ber dem ikke lege avgjørende vekt på hensynet til pris i vurderingen om det skal gis konsesjon til overdragelse av landbrukseiendommer. 

– Vi henstiller kommunene om å ta hensyn til dette, sier Listhaug. 

I Sundvolden-erklæringen har regjeringen slått fast at de vil styrke eiendomsretten og gi den enkelte bonde større råderett over egen eiendom. 

– Priskontrollen kan redusere lysten til å investere, fordi de som eier ofte ikke kan regne med å få igjen verdien om de ønsker å selge, sier Listhaug. 

Håper på flertall 

Regjeringen sender nå et lovforslag på høring der de fjerner priskontrollen i konsesjonsloven. Forslaget blir senere fremmet for Stortinget på ordinær måte. 

– Hvor sikker er du på at dere får flertall?

– Vi er en mindretallsregjering, men håper å få flertall i Stortinget, sier Listhaug. 

Priskontrollen innebærer blant annet at det ved behandling av konsesjonssøknader skal legges særlig vekt på om den avtalte prisen tilgodeser en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling.