ÅPNE OM ANGSTEN: TV-profil Haddy N'jie, artist Lise Karlsnes, fotballproff Stig Inge Bjørnebye og NRK-programleder Noman Mubashir. Foto: NTB Scanpix
ÅPNE OM ANGSTEN: TV-profil Haddy N'jie, artist Lise Karlsnes, fotballproff Stig Inge Bjørnebye og NRK-programleder Noman Mubashir. Foto: NTB Scanpix

Noman: – Angsten gjør at jeg får pusteproblemer

Flere kjente nordmenn lever med sosial angst. Les hvordan de takler utfordringene i hverdagen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Stig Inge Bjørnebye er en av Norges mest kjente fotballproffer. Han har spilt på det norske landslaget og for den engelske storklubben Liverpool.

Da alle ville ha en bit av den unge stjernen, lå nordmannen i fosterstilling på gulvet i penthouseleiligheten i Liverpool. Han havnet i en mørk periode og utviklet etter hvert sosial angst. 

– Jeg var kanskje av de heldige i uhellet? Jeg så på angsten som en indre reise som jeg måtte delta på og være interessert i. Jeg måtte se meg rundt, observere landskapet og ikke flykte unna. Det var meg dette handlet om og jeg hadde jo prestert før, i idretten. Motstand var et av mine selvoppnevnte suksesskriterier. Jeg jobbet med motstanden og nedturene. Jeg ble inspirert til å jobbe ekstra hardt av skader og kanskje særlig mistillit fra andre. Nå måtte jeg gjøre det i livet, forteller Bjørnebye til TV 2 om perioden da angsten var verst.

– Tillit er ikke noe du får, det er noe du må skaffe deg ut fra karakter. Jeg måtte gjenskape tillit til en fyr jeg foraktet sterkt. Nemlig meg selv! 

UNGGUTT: Stig Inge Bjørnebye på landslaget i 1998.
Foto: Erik Johansen
UNGGUTT: Stig Inge Bjørnebye på landslaget i 1998. Foto: Erik Johansen
ENORM EKSPONERING: Programleder Haddy N'jie under finalen av Eurovision Song Contest. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ENORM EKSPONERING: Programleder Haddy N'jie under finalen av Eurovision Song Contest. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Bjørnebye har lenge vært åpen om angsten, men i de seneste årene har tiden med angst blitt en del av fortiden. Livet smiler og den vonde tiden er for lengst forbi forteller han til TV 2.

– Jeg har aldri vært tryggere enn jeg er i dag. Kanskje takket være denne reisen og hva jeg lærte om meg selv, sier han.  

Takket nei til jobb som nyhetsanker

Haddy N'jie er en av NRKs mest profilerte programledere. Hun har blant annet ledet Melodi Grand Prix, og derfor blitt kringkastet på direkten til mangfoldige millioner mennesker. 

I et portrettintervju med Psykisk helse fra 2008 forteller hun sin historie og sine tanker om å leve med sosial angst. 

– Av en eller annen grunn regnes det som mer svakt å ha en psykisk lidelse enn vondt et sted. Jeg skjønner ikke hvorfor. Det krever jo en enorm styrke å leve med psykiske vansker, sier Haddy N'jie. 

Tidligere har hun jobbet som reporter i Dagsrevyen. Hun hadde mulighet til å bli nyhetsanker, men etter opplæringen sa hun nei. 

– Angsten er en mye tøffere sjef enn hvilken som helst nyhetsredaktør. Men jeg sluttet ikke på grunn av angst, jeg sluttet fordi jeg ikke kan leve et liv der angsten og sårbarheten min er noe jeg må skjule og kjempe med hver eneste time. Til tross for at jeg hadde fantastiske kolleger, hadde jeg det fryktelig tungt og brukte all min energi på å være en kjapp dame. Jeg er ikke slik. Jeg har angst, men jeg har funnet en måte å leve med det, sa hun i 2008. 

SELVUTFORDRENDE: Noman Mubashir deltok i TV 2-programmet «Skal vi danse» med Nadya Khamitskaya i 2011. Programmet har flere hundre tusen seere. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SELVUTFORDRENDE: Noman Mubashir deltok i TV 2-programmet «Skal vi danse» med Nadya Khamitskaya i 2011. Programmet har flere hundre tusen seere. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
2003: Starten på karrieren ble overveldende for Lise Karlsnes. Foto: Erlend Aas / Scanpix
2003: Starten på karrieren ble overveldende for Lise Karlsnes. Foto: Erlend Aas / Scanpix

N'jie har ikke ønsket å utdype hvordan angsten er i dag. 

Har du opplevd sosial angst eller kjenner noen som sliter? Ta kontakt med TV 2s journalist her

Snudde angsten 

Noman Mubashir er også kjent som programleder for statskanalen. Han forteller til TV 2 at den sosiale angsten har moderert seg de siste årene, men at han fremdeles opplever at angsten banker på døra i enkelte settinger. 

– Anfallene gjør at jeg får pusteproblemer, og at hjertet dunker som besatt. Mange ganger gruer jeg meg til tilstelninger der jeg vet det vil bli stort oppmøte. Angsten hemmer meg ofte i hverdagen, har Noman uttalt tidligere. 

De siste årene har han jobbet hardt med seg selv for å unngå at angsten overmanner ham. 

– Jeg forsøker å oppsøke steder og situasjoner som har gitt meg pusteproblemer og angst. For eksempel konserter og andre steder med mange mennesker. Det har faktisk hjulpet. Det viktigste er å være åpen om utfordringene sine til familie, venner og kolleger og være bevisst på hva man gjør for å takle angsten, sier han til TV 2. 

– Ble skikkelig paranoid og trodde at alle snakket om meg 

Lise Karlsnes er kjent som sanger i bandet Briskeby. Hun har tidligere vært korleder i TV 2-programmet «Det store korslaget», og i høst var hun deltaker i «Stjernene på slottet». Da hun i ung alder slo igjennom opplevde hun en sterk tilbaketrekning utløst av sosial angst. 

– Jeg fikk sosial angst. Ble skikkelig paranoid og trodde at alle snakket om meg, har hun tidligere uttalt til magasinet Henne. 

Karlsnes hevder angsten ga dramatiske utslag i hennes oppførsel. 

– Det var sånn at jeg kunne gå bortover gaten, og så plutselig, uten grunn egentlig, bare begynne å gråte. 

– Jeg klarte ikke å ta kollektivtransport og hadde taxiregninger på størrelse med en representerende UD-ansatt. Og dette kan høres ut som en klisjé, men jeg kunne ikke gå ut i joggebukse, uten sminke og med håret i hestehale, for eksempel, forteller hun.