Omstridt Cæsar-sjef slutter

«Hotel Cæsar»-sjef Arne Berggren gir seg etter to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for TV 2s populære såpeserie «Hotel Cæsar», Arne Bergren, slutter i jobben.

– Det stemmer at jeg er på vei ut, men det er litt usikkert når jeg slutter. Jeg hadde først kontrakt for ett år, og bestemte meg for å ta et nytt år. To år er ganske lenge for meg å være på ett sted, så derfor bestemte jeg meg for at tiden er inne for å gjøre nye ting. Nå leter vi etter en som kan ta over jobben, og jeg vil fortsette å være her i en overlappingsperiode, sier Berggren til tv2.no.

Dermed legger den erfarne forfatteren to intense år med dramatikk, både på skjermen og internt på Cæsar-settet bak seg.

Krass kritikk

Berggren fikk mye oppmerksomhet da Aftenposten i mars i år publiserte utdrag fra en e-post sendt fra forfatter Sverre Knudsen til «Hotel Cæsar»-ansatte. Han kom da med krass kritikk av Berggren, og sluttet i «Hotel Cæsar» før påske på grunn av showrunner Arne Berggrens lederstil. Ifølge avisens kilder ble Cæsar-sjefen beskrevet som «TV-bransjens Ryanair», med en hjerteløs og brutal lederstil.

Ifølge Berggren er kritikken mot ham på ingen måte årsaken til at han forlater Cæsar-skuta.

– Kritikken gjorde at jeg heller ville klore meg fast. Som leder tenker du at du har ansvaret for det som skjer. Jeg synes kritikken var totalt urettferdig. Likevel tenkte jeg at da har jeg mer å lære, og dette er et sted der jeg lærer så utrolig mye hver eneste dag. Etter bråket ble det viktig å samle oss for å finne kjerneverdiene og sentrale funksjoner. Jeg ser i ettertid at jeg forankret det jeg ville for dårlig i starten. Kjerneverdiene våre ble forankret det andre året, og dette ble dermed mye bedre enn det første. Det er en bedre spirit her nå, og en ny giv.

POPULÆR SERIE: Etter 15 år er Hotel Cæsar fremdeles en suksess. Her er Cæsar-skuespillerne Toralv Maurstad med Kim Kolstad (t.v.) og Anette Hoff under TV2s høstlansering i år.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
POPULÆR SERIE: Etter 15 år er Hotel Cæsar fremdeles en suksess. Her er Cæsar-skuespillerne Toralv Maurstad med Kim Kolstad (t.v.) og Anette Hoff under TV2s høstlansering i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Hisset på seg kulturpersoner

Også da han først startet i jobben som Cæsar-sjef, ble det støy rundt Berggren. Flere kulturpersonligheter raste og kalte Berggren for fordomsfull og diktator etter at han postet følgende melding på Facebook:

«Jeg gidder ikke å høre at æsj for en dårlig serie, jeg gidder ikke å høre morsomheter, det eneste jeg vil høre er at fy flate så bra og hurra og topp og at det må være fantastisk morsomt å få være med på den produksjonen og pinadø, er ikke dette navet i norsk dramaproduksjon, så vet ikke jeg. Kritiske kommentarer? Ironi? Kom igjen! Jeg sjakker deg rett ut av vennelista, før du har fått sagt Bourdieu, forbanna ignorante SV-fjols uten TV!»

– Jeg er stolt av å ha fått mye oppmerksomhet for «Hotel Cæsar», og tuller når som helst med SV’ere og om at jeg vil slette folk fra Facebook om de sier noe negativt om serien. Men jeg forankret dette for dårlig internt. Jeg er litt for utålmodig og var mer opptatt av å slukke branner enn å ivareta det som fungerte. I en såpass stor produksjon danner det seg fort subkulturer, og jeg undervurderte disse totalt, sier Beggren, som lært mye siden har begynte i jobben.

Mer ydmyk

- Jeg har gjort alle feil man kan gjøre i boka. Jeg har virkelig fått kjørt meg og jeg er mer ydmyk nå enn da jeg begynte.

Til tross for harde arbeidsdager og interne konflikter, ser Arne Berggren tilbake på sine år i Hotel Cæsar» som svært givende.

– Det har vært de heftigste, mest slitsomme, mest inspirerende to årene av mitt liv. Jeg har jobbet utrolig mye. Denne jobben pågår hele døgnet, og det er aldri helt fri. Selv på julaften sitter man og skriver storylines på do, så det er slitsomt. Jeg hadde helt feil forventninger da jeg gikk inn i jobben. Man tror det er mye lettere enn det er, men jeg er glad for å ha fått lov til å lede kreative prosesser, sier Berggren til tv2.no.

Nå ser forfatteren bak TV-serier som «Hvaler» og «Taxi» frem til å jobbe med nye prosjekter.

– Det blir mye TV-drama på meg. Jeg føler meg som verdens heldigste som får jobbe med dette som også er som en hobby for meg. I tillegg gleder jeg meg til å slappe mer av og skrive flere bøker og teaterstykker igjen, sier den avtroppende Cæsar-sjefen.