REAGERER: Lederen i LLH, Bård Lylund, sier det er utrolig at religiøse miljøer i 2013 fortsatt ikke ser alle mennesker som likeverdige.
REAGERER: Lederen i LLH, Bård Lylund, sier det er utrolig at religiøse miljøer i 2013 fortsatt ikke ser alle mennesker som likeverdige.

– De burde skamme seg 

– I 2013 klarer fortsatt ikke Frelsesarmeen å behandle folk på en likeverdig måte, mener lederen i organisasjonen for homofile og lesbiske. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, reagerer sterkt på historien til Are Veraas. 

Nylund har selv vært sivilt ansatt i Frelsesarmeen. Han forteller at han hele tiden var åpen om sin homofile legning, og møtte mye aksept. 

– Det er en av de beste arbeidsplassene jeg har hatt, sier han. Men på tross av at det er en organisasjon han er glad i, mener han at Frelsesarmeen kommer i et dårlig lys når slike saker sakene kommer frem 

– Jeg slutter aldri å bli forbauset over at Frelsesarmeen og mange andre religiøse miljøer fortsatt ikke klarer å behandle folk på en verdig og likeverdig måte, sier han til TV 2. 

– Per i dag er det faktisk tillatt å diskriminere homofile og lesbiske. Unntakene er i boligmarkedet og arbeidslivet. I arbeidslivet finnes unntak om vigslede stillinger, der det fortsatt er tillatt å diskriminere søkere ut fra kjønn eller seksuell legning, sier Nylund. Han sier det blir interessant å se hva som skjer etter nyttår. 

1. januar kommer ny likestillingslov som omfatter mange flere deler av samfunnet. 

– Da spørs det om dette er Are opplever nå strider mot norsk lov, sier Nylund. 

I likhet med Are tviler Nylund på at Frelsesarmeen snur på en femøring og tilpasser seg ny lov. Regelverket deres baserer seg på et innarbeidet trossystem. 

– Det foregår fortsatt en rangering av folk i Frelsesarmeen. De gjør mye bra arbeid for fattige og trengende. Og Julegryta er et fantastisk konsept som kommer mange til gode, men de tolker bibelen på en måte som rangerer mennesker, sier Nylund. 

Nylund mener slike bibeltolkninger er pinlig for ulike trossamfunn, og at de gjør seg selv uinteressante for mange moderne mennesker. 

– Det som er trist er at det går ut over mennesker som Are, som gjerne har nære og kanskje uløselige bånd til Frelsesarmeen, sier Nylund. 

Både seksuell legning og tro er ting man ikke kan velge bort. Begge deler kan være like mye del av ens identitet, og mennesker som opplever en konflikt mellom disse kan oppleve alvorlige kriser. 

– Frelsesarmeen velger å ha fokus på ett eller to eller tre sitater i Bibelen på en måte som påfører så mange enkeltmennesker smerte, skyld og skam. Dette bryter med verdigrunnlaget bibelen formidler som omhandler medmenneskelighet, sier Nylund. 

Hva mener Frelsesarmeen og andre kristne organisasjoner må gå i seg selv og se hva som veier tyngst på vektskåla. 

– I 2013 er det fortsatt slik at homofili trumfer alt. Det finnes rom og aksept for alle mulige menneskelige egenskaper, og alle slags forhistoriske synder er tolket bort, men homofile skal ennå ikke sees på som liveverdige, sier Nylund. 

– Jeg skjønner ikke at de kan stå der med samvittigheten i behold. De burde skamme deg, sier han. 

– Har du noe råd til Are som står midt oppi dette nå?

– Det er vanskelig å gi råd. Men Are skal vite at det er veldig mange som heier mest på han, sier Nylund.