Her kommer «Ingen Grenser»-deltakerne omsider i mål

– Jeg klarte ikke holde tårene inne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I onsdagens «Ingen Grenser»-episode kom omsider ni av deltakerne frem etter 30 dager på tur. De to siste deltakerne, Raymond Hoel (29) og Marie Finstad (24), måtte dessverre trekke seg på grunn av fantomsmerter i benet og smerter i øyet

Målet for turen var Hardangerjøkulen, men siden været var dårlig og det var uforsvarlig og farlig å bestige den, endret de målet til Finse som ligger 1222 meter over havet. 

Til tross for at de ikke nådde det opprinnelig målet, var gleden stor da deltakerne ankom Finse. 

Klarte ikke holde tårene tilbake

Sareng Amini (21), som har muskel- og leddsykdommen AMC, var overlykkelig etter at den beinharde turen omsider var fullført. 

– Det var en hard måned med mye jobbing. For meg var det «å shit, jeg har klart det!». Og så begynte jeg å gråte av glede. Jeg klarte ikke holde tårene inne. Kameraet var der, men jeg gikk i bakgrunnen for å gråte. Jeg sa til med selv «jeg klarte det». For meg er det veldig stort fordi nå har jeg skjønt at jeg klarer dette, sier han til tv2.no. 

Døve Hanne Enerhaugen (48) måtte også ty til tårene da turen var over. 

GLADE GUTTER: Hein og Odd-Bjørn lykkelige over å ha kommet til mål.
GLADE GUTTER: Hein og Odd-Bjørn lykkelige over å ha kommet til mål.

– For det første var jeg stolt og imponert over meg selv over at jeg hadde mestret turen, både psykisk og fysisk. Vi var en fin gjeng med bra samarbeid og samhold, og vi ble bare bedre og bedre. Det var en stor seier for meg da jeg kom i mål og jeg gråt av glede. Etter turen tok jeg av meg høreapparatet og brukte det ikke på ni dager, sier hun oppspilt. 

Gledet seg til dusj og seng

CP-rammede Christian Fjeldal (27) hadde på forhånd gruet seg aller mest til å sove i telt, og gjensynet med en god seng var derfor stort. 

– Det var herlig. Den første natta i senga var vidunderlig. Jeg nøt det. Jeg gledet meg til å ta en dusj og ligge i en stor og varm seng etter tretti dager i telt. Vi dusjet én gang på turen, og den personlig hygienen var derfor ikke så bra. 

Deltakerne hadde en stor fest for å feire at de klarte turen, og Christian forteller at turen tilbake til Lillesand dagen etterpå var slitsom. 

– Vi hadde en fest etter vi kom i mål, så det var slitsomt å sitte seks timer i buss og fem timer i bil dagen etterpå. 

Rullestolbruker Hein Anders Kvalheim (46) var aldri i tvil om at han skulle klare å gjennomføre turen. 

LYKKELIG GJENG: «Ingen Grenser»-deltakerne var overlykkelige over å ha reist fra Bergen til Finse på 30 dager.
LYKKELIG GJENG: «Ingen Grenser»-deltakerne var overlykkelige over å ha reist fra Bergen til Finse på 30 dager.

– Jeg var utrolig glad da vi kom til mål. Jeg var egentlig aldri i tvil om at jeg ville nå det, med mindre at jeg hadde blitt syk eller skadet ville jeg ikke gitt meg. Men det er klart at det var utrolig deilig å komme frem. Vi var trøtte og det var ikke mye saft igjen i oss, så det var deilig å komme frem.

– Utrolig stor opplevelse

Kristine Thorud Lund (26) har armdymseli og mangler venstre hånd. Hun forteller til tv2.no at turen var slitsom, men at hun samtidig er takknemmelig for at hun fikk bli med. 

– Det var en utrolig stor opplevelse. Det høres veldig klisjéaktig ut, men vi har hatt det veldig gøy sammen og vi har mestret masse. Det har også vært innmari slitsomt og krevende. Jeg var i kjelleren noen ganger, og jeg har aldri slitt med motivasjonen og viljen, men jeg har måtte jobbe med meg selv fordi jeg hadde en del vondt i kroppen. Pushe meg selv selv med smerter. Jeg er utrolig takknemmelig for at jeg fikk bli med på turen. 

– Jeg har to friske bein og nesten to friske armer, så jeg kan gjøre veldig mye. Det tøffeste for meg var at jeg aldri kunne hvile fordi det var alltid noen som måtte jobbe. Det ble mange turer opp og ned på hver topp fordi vi dyttet stoler og hjalp ppersoner, og alle var veldig sta. Å innrømme at man faktisk måtte ta en pause tror jeg alle slet med. 

Kristine har igjennom hele livet forsøkt å skjule at hun mangler venstre hånd, men dette var noe hun ville endre ved å delta i «Ingen Grenser». 

JUBEL: Kristine Thorud Lund jubler idet «Ingen Grenser»-gjengen kommer frem til Finse.
JUBEL: Kristine Thorud Lund jubler idet «Ingen Grenser»-gjengen kommer frem til Finse.

– Det er en gammel vane som er vond å vende, men jeg føler faktisk at jeg har kommet videre. Hvis jeg nå er butikken og skjuler hånden med en jakke eller lignende, så tenker jeg at jeg ikke skal skjule armen min. Og det har jeg faktisk klart å gjøre. 

– En skøyer fra dag én

Kristine skryter av tur- og ekspedisjonsleder Odd-Bjørn Hjelmeset som brakte dem fra Bergen til Finse. 

– Odd-Bjørn er en kul fyr, altså. Han er en motivator og var en skøyer fra dag én. Vi har vært som en fjortisgjeng på tur, men det er bare gøy. Han kan også være streng, og det var bare bra siden vi måtte ha en tydelig leder. 

Reprisen av «Ingen Grenser» sendes søndag klokken 16:00 og 23:45. 

Raymond hastes til sykehus:

Marie må forlate «Ingen Grenser»: