Her flyttes elgen Thorvald ut etter 70 år

Nå skal den utstoppede elgen starte et nytt liv i Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Anne Sofie Mengaen

I de siste 70 årene har den utstoppede elgen Thorvald stått i 4. etasje i Urbygningen på Universiteten i Ås.

Bygget er for tiden under restaurering, og det ble besluttet at elgen skulle kastet.

Det ville ikke den trønderske humorpersonligheten Lornts Mørkved være med på.

Prosess

Universiteten ønsket i utgangspunktet å frakte elgen ut av bygningen slik som den er i dag, for å bevare den. Det utstoppede dyrets tunge vekt, gjorde likevel at det ble besluttet at Thorvald skulle sages opp i mindre biter før flytting.

Lornts Mørkved mente det måtte være mulig å få elgen ut i sin helhet, og sendte sin kameraten Arnt Hammer til Ås for å hente Thorvald.

Statsbygg, som står bak renovereringen av Urbygningen, måtte først lage en analyse for hvordan de på tryggest mulig måte kunne frakte elgen ut bygningen. Deretter kunne flyttingen starte.

Nytt liv

Med elgen på en presenning fikk et mannstrerkt mannskap den til slutt ut gjennom hovedinngangen. Og det hele skjedde mens studentsangkoret Lærken sang Thorvald ut av lokalene han har stått i 70 år.

Da elgen var trygt ut av bygget, leste Arnt Hammer opp en hyllest den tidligere Ås-studenten Lornts Mørkved hadde skrevet til ære for Thorvald.

I skrivende stund er horvald på vei til Trøndelag på en hestehenger. Her skal han festes til en elektrisk rullestol og brukes til opptrening av elghunder.