Moteblogger (21) amputerte beinet for å kunne gå i høye hæler

Mariah trodde at drømmen om å trippe rundt i fine sko uten smerter var uoppnåelig. Operasjonen snudde opp ned på livet hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ingrid Treborg

Long Island-studenten Mariah Serrano (21) ble født med en forvridd klumpfot, og siden starten av tenårene drømte hun om å bli en kjent motedesigner som trippet rundt i høyhælte sko.

På grunn av deformasjonen, trodde Mariah at drømmen var uoppnåelig.

– Jeg ville bare bli en sexy tenåring i høye hæler, og jeg trodde ikke at jeg noen gang kom til å bli det, sier Mariah til New York Post.

Som 17-åring - etter å ha blitt ertet for gangen sin i mange år - bestemte hun seg for å amputere venstre bein. På den måten ville hun slippe smertene - og hun kunne gå i hvilke sko hun ville.

Nå blogger hun humoristisk om mote og protesen sin på «Confessions of a One-legged Fashionista», i tillegg til å hyppig legge ut bilder på Instagram-siden sin.

På skoleball i joggesko

FORVRIDD: 1 av 1000 nyfødte har klumpfot, og misdannelsen er nesten dobbelt så hyppig hos gutter som hos jenter.FORVRIDD: 1 av 1000 nyfødte har klumpfot, og misdannelsen er nesten dobbelt så hyppig hos gutter som hos jenter.Hele livet hadde Mariah hatt store smerter på grunn av klumpfoten. Jo eldre og tyngre hun ble, jo større ble smertene.

På skolen ble hun kalt «hinker'n», og hun kunne ikke fordra å være med på skolebilder. Hun sier at mens de andre jentene i klassen alltid hadde på seg høye hæler, måtte hun ha på seg flate sko.

– Jeg følte meg så dum på bilder. Jeg var jo den eneste som gikk i ballerinasko! Jeg måtte ha på meg alle slags typer skinner. Det var ukomfortabelt og frustrerende, for de fikset ikke problemet og gjorde meg bare flau.

Hun forteller at hun farget håret rosa, i håp om at det skulle ta bort oppmerksomheten fra den deformerte foten. Mobbingen bare fortsatte.

Som 16-åring hadde hun operert foten hele fem ganger, uten at smertene ble borte.

Hun sier at hun aldri har følt seg verre enn da hun måtte gå på skoleballet med joggesko under den lange silkekjolen.

– Jeg lette og lette etter fine ballsko på kjøpesenteret, men jeg kunne ikke kjøpe noen med hæler. Det var skikkelig dritt. Som en tenåring overdramatiserte jeg jo det meste, men jeg trodde at livet mitt var over, sier hun.

Overbevist av fotspesialist

- Det var helt fantastisk. Endelig kunne jeg stå flere timer om gangen, uten å få smerter. Og det beste av alt: Jeg kunne bruke hva slags sko jeg ville, sier Mariah om da hun hadde på seg høye hæler for første gang.- Det var helt fantastisk. Endelig kunne jeg stå flere timer om gangen, uten å få smerter. Og det beste av alt: Jeg kunne bruke hva slags sko jeg ville, sier Mariah om da hun hadde på seg høye hæler for første gang.I 2009 kom hun i kontakt med en fotspesialist som fortalte henne at hun aldri kom til å bli en designer i høye hæler - ikke hvis hun ville unngå smerter.

– Jeg ble helt knust. Men så sa spesialisten at det var et alternativ - at jeg kunne amputere. Mamma grøsset, og jeg bare lo, sier Mariah til The Mirror.

Mariah tenkte seg grundig om, og søkte nysgjerrig rundt på nettet etter andre kvinner med proteser.

Hun forteller at hun ble solgt da hun kom over en artikkel om idrettsutøveren og modellen Aimee Mullins, som har en protese designet av som den kjente designeren Alexander McQueen. Hvis Mullins kunne gå rundt på høye hæler med en protese, tenkte Mariah at hun også kunne gjøre det.

To måneder etter, amputerte Mariah foten, og nyttårsaften 2009 brukte hun høye hæler for første gang.

– Jeg husker da jeg reiste meg opp og gikk rundt i hæler. Jeg hadde på meg sko fra merket Alice + Olivia. Det var helt fantastisk, og jeg hadde aldri følt meg så glamorøs før. Endelig kunne jeg stå flere timer om gangen, uten å få smerter. Og det beste av alt: Jeg kunne bruke hva slags sko jeg ville, sier hun til Daily Mail.

Mariah forteller at hun nå kan bruke opp til syv centimeter høye hæler, og at hun drømmer om å kunne bruke sine erfaringer innenfor motebransjen.

– Dette var et valg jeg tok på alvor, og jeg tok det sammen med familien min, slik at jeg kunne følge drømmene mine - ikke bare drømmen om skotøy - men drømmen om å leve livet mitt uten kroniske smerter, blogger hun.

Mariah begynte nylig å studere mote i New York, og nylig opprettet hun og broren Mason veldedighetsorganisasjonen The Octopus Project, som samler inn penger til proteseforskning.