MASSIVT PROTEST: Rundt 400 møtte opp i fakkeltog for å 
vise sin holdning mot kommunens behandling av de eldre i Kvinnherad søndag. Arne 
Hauge (59) er en av de pårørende som reagerer kraftig.  © TV 2/Privat
MASSIVT PROTEST: Rundt 400 møtte opp i fakkeltog for å vise sin holdning mot kommunens behandling av de eldre i Kvinnherad søndag. Arne Hauge (59) er en av de pårørende som reagerer kraftig.  © TV 2/Privat

Nekter å godta gammel mat til de eldre og syke

Kvinneherdinger gikk i fakkeltog for å få slutt på matbestillingen som fraktes tre timer fra Bergen to ganger i uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

I mai bestemte Kvinnherad kommune seg for å konkurranseutsette matproduksjonen ved å legge den ut på anbud. Det var Helse Bergen Hospitaldrift som vant frem som ny leverandør. 

Avtalen innebærer at fra 1. desember får bosatte på eldrehjemmet fått levert mat fra Bergen, tre timer unna, to ganger i uken

– Det gjør meg målløs at de eldre ikke skal få fersk mat. De burde fått mat rett fra gryten, og ikke gjenoppvarmet mat, sier en opprørt Arne Hauge. 

Han er nærmeste pårørende til sin bror, Kjell Steinar (68), som bor på aldershjemmet Halsnøytunet. 

– At kommunen nå vil kjøpe «billig» middag fra Bergen og samtidig kreve den gamle prisen på 75 kroner fra beboerne som bor i omsorgsleiligheter og hjemme, er i tillegg både umoralsk og ulovlig. Loven slår altså fast at kommunene ikke kan tjene penger på omsorg. Billigere tjenester skal komme beboerne til gode, forsetter han. 

Hauge referer til en forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester utenfor institusjon, som sier at kommunen ikke kan kreve mer enn selvkost pluss eventuelt 10 prosent for administrasjonsutgifter. 

– Maten er dagens høydepunkt 

At kommunen valgte å bytte ut matleveransen fra lokalbedriften Dill AS har fått mange beboere og pårørende til å reagere. 

– Maten er det viktigste for de som bor på hjemmene, det er dagens høydepunkt og det de snakker om. Kanskje vil den nye maten ikke bli dårligere, men vi vet at vi får kvalitetsmat i dag, sier Hauge og legger til: 

– Når all maten er ferdigprodusert på forhånd, så er det også små muligheter for tilrettelagt mat som mange av de gamle både ønsker og har behov for. 

– Vi opplever at kommunen vil rive fra oss en ordning som vi er fornøyd med, sier Hauge. 

Den kollektive holdningen fikk nærmere 400 pårørende til å demonstrerte i et fakkeltog på øya søndag, i et ønske om å få beholde den gamle matleveransen. 

Merarbeid for de ansatte 

SLÅR RING OM DILL: Gerhard Eide, 
leder for det den lokale matleverandøren Dill AS møter støtte fra alle hold i 
Kvinnherad. Foto: Arne Hauge © TV 2
SLÅR RING OM DILL: Gerhard Eide, leder for det den lokale matleverandøren Dill AS møter støtte fra alle hold i Kvinnherad. Foto: Arne Hauge © TV 2

Leder for Halsnøytunet aldershjem, Anne Tangen Rørdal, mener det optimale hadde vært å ha eget kjøkken på eldrehjemmene. 

– I en ideell verden ville alle institusjonene hatt egne kjøkken, slik som i gamle dager, men det er dessverre ikke tilfellet, sier Rørdal til TV 2 og legger til: 

– Nå blir det vårt ansvar å sluttprodusere den nedkjølte maten, slik at det blir et fullverdig måltid. Det kommer til å kreve mer av våre ansatte.  

– Vi tar det ille opp 

I en årrekke har aksjeselskapet Dill levert mat til aldershjemmene i kommunen. 

– Vi tar det ille opp at vi ikke får levere mat til aldershjemmene her i kommunen lengre. Det skulle vi gjerne fortsatt med, men den nye løsningen lover dessverre ikke godt for oss, sier Gerhard Eide, leder for det lokale selskapet. 

Han mener den nye spareløsningen, kan bli dyrere enn den kommunen har med dem i dag. 

– Vi føler at kommunen lager store problem ut av små realiteter. I praksis kan det vise seg at bergensmaten kanskje blir dyrere enn dagens ordning, mener Eide. 

De eldre velger den gamle ordningen 

Det bor 34 eldre på hjemmet på Halsnøytunet og 16 eldre bor i leiligheter i lokalområdet, samt åtte som har behov for praktisk tilrettelegging og hjelp med måltider hjemme. De som bor i omsorgsleiligheter og hjemme er i stand til å selv bestemme hvor de vil få mat fra, og alle disse har takket nei til kommunens tilbud og ønsker fersk mat fra det lokale selskapet. 

Arne Hauge opplever at kommunen har forsøkt å skvise ut tilbudet ved å kreve at de eldre som velger lokalmaten må gå i en annen avdeling for å spise. 

– De 34 eldre som bor på pleieavdelingen har også sagt at de vil ha mat fra Dill, men da har kommunen sagt at de må gå ned i kantina for å spise, fremfor å sitte oppe i avdelingen eller på sitt eget rom slik de har gjort i alle år, sier Hauge og legger til: 

– Det er jo fryktelig trist at broren min må gå bort fra sin egen avdeling for å spise den maten han har lyst på, bare fordi han er god til beins. Det tar jo bort mye av gleden. 

Han påpeker at det ikke er alle som bor på pleiehjemmet som er i stand til å ta seg ned til kantinen på egen hånd, og da blir de nærmest tvunget til å spise mat fra Helse Bergen. 

STORT OPPMØTE: Rundt 300 underskrifter klarte engasjerte pårørende å hente inn gjennom demonstrasjonen søndag kveld. Det var nok til at kommunen ikke lenger overser dem.
STORT OPPMØTE: Rundt 300 underskrifter klarte engasjerte pårørende å hente inn gjennom demonstrasjonen søndag kveld. Det var nok til at kommunen ikke lenger overser dem.

– Brukerne kommer ikke til å smake forskjell 

I et lukket møte i formannskapet i oktober, vant seks stemmer over tre på spørsmål om Helse Bergen Hospitaldrift skulle få den nye leveransekontrakten som har en verdi på 2,8 millioner. 

– Vi er godt fornøyd med det nye tilbudet fra Helse Bergen Hospitaldrift. Vi er trygge på at de holder god standard på både maten og leveringen, sier Gunn Tove Petterteig til TV 2. 

Hvordan kommer de eldre til å merke den nye endringen?

– Brukerne kommer ikke til å oppleve eller smake forskjell, sier kommunalsjef i Kvinnherad, sier Petterteig. 

– En delseier 

På et konfrontasjonsmøte mandag ettermiddag, der pårørende, styret i Dill og representanter fra personalgruppa på bofellesskapet deltok, trakk kommuneledelsen tilbake trusselen om at de eldre som velger den lokale leveransen må spise i kantinen eller alene på rommet. 

– Den kraftige markeringen i fakkeltoget søndag kveld og enigheten mellom de pårørende og personalgruppa på Halsnøytunet på mandag var nok avgjørende, sier Hauge og legger til: 

– Det er en viktig seier for beboerne og oss pårørende. Vi har fått vist at vi ikke lar oss manipulere, men savner fortsatt en unnskyldning fra kommunen for behandlingen frem til nå.

TV 2 har tidligere fortalt om Mildrid (85) og Torborg (94) som nektet å flytte fra aldershjemmet Kvinnherad kommune la ned for å spare penger: