– Jeg fikk sjokk da jeg forsto hvor mye det var verdt

En av de tiltalte sier de fikk 35.000 kroner for bestillingstyveriet fra Kina-samlingen i Bergen i januar, men han aner ikke hvor de 25 verdifulle kunstgjenstandene er blitt av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Seks menn står i Bergen tingrett tiltalt for grovt tyveri og grovt skadeverk. Ifølge tiltalen skal to av mennene ha brutt seg inn i Vestlandske kunstindustrimuseum i januar i år og stjålet kunst fra Kina til en verdi av minst 2,5 millioner kroner.

– Jeg fikk sjokk og bakoversveis da jeg hørte hvor mye kunsten var verdt. Vi har ikke peiling på kunst og jeg trodde ikke det var så eksklusivt, sa en av de hovedtiltalte (32) i Bergen tingrett mandag.

Alle de seks, i alderen 27 til 32 år, er bosatt i Oslo. Fire av dem er barndomsvenner fra Lambertseter, mens en er fra Stavanger.

– Påtalemyndighet mener å kunne bevise at dette var lenge og godt planlagt. De gjennomførte blant annet hele fem bilturer fra Oslo til Bergen for å rekognosere i månedene før tyveriet fant sted, sa aktor Magne Kvamme Sylta i retten.

Det var klokken 05.20, natt til lørdag 5. januar 2013, at to menn slo seg inn til i Kinasamlingen til Vestlandske kunstindustrimuseum. Med seg fikk de 25 kunstgjenstander i porselen, jade, bronse og papir.

De to hovedtiltalte har i politiavhør tilstått at det var de to som var inne og stjal kunstgjenstandene. De fire andre har tilstått å ha tent på to parkerte biler for å avlede politiet i Bergen mens tyveriet fant sted. De hevder de ikke visste at det var i forbindelse med et kunsttyveri. Alle seks nekter straffskyld etter mafiaparagrafen.

Se overvåkingsvideoen av innbruddet:

– Vi så ingen alarmer

Politiet har tidligere uttalt at tyveriet er gjort på bestilling fra utlandet.

Den ene av de to hovedtiltalte fortalte retten at de var nære å utføre tyveriet i desember 2012, men at de feiget ut i siste liten. Han fortalte at de under de fem rekognoseringsturene ble klar over det dårlige vaktholdet og alarmsystemet til museet.

– Det så veldig skrøpelig ut, vi så faktisk ingen alarmer. Det hele startet med at vi fikk en forespørsel om å stjele gammel kunst ved museet som kunne selges videre. Etter tyveriet ble kunsten levert videre og solgt, men jeg vet ikke til hvem. Jeg er lei meg for det som har skjedd, sa han.

Fikk 35.000 kroner

Politijurist Magne Kvamme Sylta er aktor i saken.Politijurist Magne Kvamme Sylta er aktor i saken. Foto: T. Brandeggen/TV 2

Mannen fortalte at han var nervøs under selve tyveriet, og at de ikke helt visste nøyaktig hva de skulle ta med seg. At de bare tok de gjenstandene som var nærmest utgangen, lastet opp bilen og kjørte av gårde.

Han sa videre at noe av kunsten ble ødelagt under transporten, og at de seks fikk utbetalt vel 35.000 kroner hver ett par uker etter at kunsten var videresolgt.

- Når jeg ser på det i ettertid, hva kunsten var verdt og hva vi fikk for jobben, så føler jeg at vi er blitt lurt, sa mannen.

– Vi har ikke peiling på kunst

På spørsmål fra aktor benektet den hovedtiltalte at de er profesjonelle kunsttyver.

– Jeg ble fortalt at det var noen gamle ting vi kunne hente der. Ingen av oss har peiling på kunst. Jeg skulle bare tjene noen penger fordi jeg hadde noe gjeld, fortalte han retten.

Politiets etterforskning har så langt ikke ledet til en oppklaring av hvor kunstgjenstandene er blitt av. Hovedtiltalte som forklarte seg mandag sa at det var hans medsammensvorne som formidlet videresalget.

– Jeg vet ikke om det skulle bli solgt videre. Det var NN, (den andre hovedtiltalte red.anm.), som tok hånd om det. Vårt motiv var å tjene penger, sa han.

Ettersom påtalemyndigheten har tatt ut tiltale etter mafiaparagrafen, at tyveriet er gjort som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, er strafferammen elleve års fengsel. Uten dette ville strafferammen vært fem år mindre.

Kinasamlingen i Bergen er en av Europas største, og består av 2500 skulpturer, drakter og gjenstander.

Det er satt av to uker til rettssaken.