- Islandsk våpendesperado utvist fra Norge

Mannen (59) som ble skutt og drept av politiet på Island, skal ha truet norsk politi med automatvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Sverre Holm-Nilsen

Mannen som tidlig mandag morgen ble skutt og drept av islandsk politi etter å ha avfyrt en rekke skudd i en av forstad til Reykjavik, er tidligere utvist fra Norge, melder Islandske medier.

59-åringen knyttes til en rekke kriminelle forhold i Norge, og det skal ha vært norsk politi som eskorterte mannen tilbake til Island i 1982, skriver Fréttabladid.

Flere islandske medier siterer rettdokumenter på dette.

Truet norsk politi med våpen

Årsaken til utvisningen fra Norge skal være en rekke tyverier. Til tross for utvisningen skal mannen ha returnert til Norge i 1985.

I oktober det samme året, skal mannen ha truet tjenestemenn fra Oslo politiet med et automatvåpen.

Avfyrte skudd

Ifølge avisen Morgunbladid, er 59-åringen den første personen som har blitt drept av islandsk politi.

– Dette er, så vidt vi vet, første gang islandsk politi har avfyrt skudd mot noen. Det er derfor en spesiell dag på Island. Politiet har vært stolte av at de ikke har skutt noen. De har bare brukt våpen i øvelse tidligere, sier journalist Gunnar Dofri Ólafsson i Morgunbladid til TV 2.

Politiet rykket ut til forstaden Hraunbær etter at mannen hadde skutt med hagle ut av vinduet av boligen sin.

Politiet evakuerte bygningen der han bodde. Da politiet oppsøkte mannens leilighet, avfyrte han flere skudd gjennom døren. En politimann ble truffet i skjoldet og falt ned trappen. En annen politimann ble truffet i visiret på hjelmen og i armen.