Russisk ballettdanser kjent skyldig i syreangrep

Den russiske stjernedanseren Pavel Dimitritsjenko er kjent skyldig i å ha planlagt syreangrepet mot Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dimitritsjenko (29) risikerer nå å bli dømt til ni års fengsel.

Også to andre tiltalte er kjent skyldige – Jurij Zarutsjij for å ha utført syreangrepet og Andrej Libatov for å ha kjørt Zarutsjij til åstedet samme dag som syreangrepet skjedde i januar.

De to risikerer henholdsvis ti og seks års fengsel.

Trioen har sittet varetektsfengslet siden mars og satt innesperret i et bur i den stappfulle rettssalen da dommen falt tirsdag.

Bolsjoj-ballettens kunstneriske leder Sergej Filin (43) har siden januar gjennomgått en rekke operasjoner for å redde synet, men fortalte i retten at han ikke engang er i stand til å se sine barn.

Saken har avslørt bitre feider i det russiske ballettmiljøet, der det blant annet gikk rykter om at den kunstneriske lederen har favorisert enkelte ballerinaer som han skal ha hatt intime forhold med.

Dimitritsjenko har tidligere innrømmet å ha planlagt angrepet, men har senere hevdet at han hadde diskutert mulighetene for angrep mot Filin, men at det ikke var planlagt å bruke syre. Han var frustrert fordi verken han eller kjæresten, ballerinaen Anzhelina Vorontsova, ikke fikk rollene de mente de fortjente.

Hele 300 ansatte ved balletten har skrevet brev til president Vladimir Putin, hvor de hevder at det er «absurd» at Dimitritsjenko anklages for å stå bak.