NEDGANG: Mattekunnskapene blant norske 15-åringer har gått noe ned siden forrige måling, ifølge Pisa-undersøkelsen. Illustrasjonsfoto.
NEDGANG: Mattekunnskapene blant norske 15-åringer har gått noe ned siden forrige måling, ifølge Pisa-undersøkelsen. Illustrasjonsfoto.

Dårligste matte-resultat noensinne 

PISA-undersøkelsen viser at norske elever er dårligere i matte etter åtte år med de rødgrønne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OECDs PISA-undersøkelse startet i år 2000 og måles hvert tredje år. Tirsdag klokken 11 offentliggjøres tallene for 2012, som altså blir den femte PISA-undersøkelsen. 

TV 2 har på forhånd fått tilgang til rapporten og kan her presentere hovedfunnene. 

Omtrent samme nivå som 2003 

Prestasjonene i matematikk har sunket siden siste måling i 2009. Vi ligger dårligere an enn da PISA-testingen startet i 2000, til og med dårligere enn kriseåret 2006. Norge gikk frem i 2009, men har ellers hatt nedgang på samtlige tester. 

Resultatene i matematikk er altså dårligere enn da de rødgrønne overtok for åtte år siden. Resultatene er faktisk dårligere enn da vi startet med PISA-undersøkelsen i 2000. 

Mens andelen av de som gjør det bra i matematikk har holdt seg stabil over de siste årene, har andelen av de som ikke gjør det bra økt fra forrige undersøkelse med 4,1 prosent, til 22,3 prosent. Dette er likevel på omtrent samme nivå som i 2003. 

Andelen som gjør det bra er likevel lavere enn gjennomsnittet i undersøkelsen, og har også gått ned siden 2003. 

Funnene presenteres klokken 11.00. Følg presentasjonen direkte i videovinduet øverst i artikkelen.

Hamret løs i valgkampen 

Under høstens valgkamp hamret representanter for de rødgrønne partiene inn budskapet om at skolen har blitt bedre etter at de inntok regjeringskontorene. 

De daværende statsrådene Trond Giske (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Jens Stoltenberg (Ap) hevdet at norske tiåringer er best i matematikk i Norden. 

Under statsministerduellen på TV 2 20. juni uttalte daværende statsminister Jens Stoltenberg følgende: 

– Nå er det slik at for første gang på mange år går skoleresultater oppover. I det som kalles Pisa-undersøkelsen og det som kalles Timss og Pirls. Vi har oppgang i alle fag og i alle de trinnene som måles, sa Stoltenberg. 

Måtte moderere skryt 

Politikerne fra den rødgrønne leiren modererte imidlertid matte-skrytet etter at en av forfatterne bak Timss-undersøkelsen gikk i rette med deres måte å bruke tallmaterialet på.

Norge havner på 22. plass på undersøkelsen, der elever fra i alt 34 land deltar. Fordi undersøkelsen kun er basert på et utvalg, kan det antas at Norge ligger mellom 19. og 25. plass. 

Sammenligner vi oss med nabolandene, ligger norske elever under de i Finland og Danmark, men over svenskene. Det er ingen stor forskjell på våre elever og de islandske når det kommer til matematikkferdigheter. 

Fem poeng under gjennomsnittet 

Norge fikk 498 poeng i 2009 og går noe fram sammenlignet med 2003 der vi fikk 494 poeng, og 2006 der resultatet ble 490 poeng. Framgangen er likevel ikke så stor at den er statistisk signifikant, og Norge ligger heller ikke signifikant over OECD-gjennomsnittet på 496 poeng. 

I 2012 var gjennomsnittet blant landene som deltok i undersøkelsen 494 poeng.