Toppløsdemonstranter satte seg ned og tisset på presidenten

Aksjonistgruppen uttrykker sin mening om situasjonen i Ukraina på spesielt vis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margaret Stakkestad

Mens opptøyene pågår for fullt i Ukraina har den feministiske gruppen Femen, med sin opprinnelse i Ukraina, tatt i bruk uvanlige virkemidler for å si sin mening om situasjonen i hjemlandet.

Femen er kjent for sine toppløsaksjoner. Utenfor den ukrainske ambassaden i Paris søndag gikk de til det skritt å urinere på bilder av den ukrainske presidenten, Viktor Janukovitsj.

– Vi er her i dag for å urinere på ansiktet til mannen som bringer diktatur til Ukraina, og beskyttelse og innflytelse til Russland. Vi må varsle Europa, sier en av kvinnene til nyhetsbyrået AFP.

VÅT PRESIDENT: Utenfor den ukrainske ambassaden i Paris valgte kvinnene å aksjonere.VÅT PRESIDENT: Utenfor den ukrainske ambassaden i Paris valgte kvinnene å aksjonere. Foto: Scanpix

Store demonstasjoner i Kiev

Ukraina og EU har i flere år forhandlet om en samarbeidsavtale, som etter planen skulle underskrives i slutten av november. Russland har lagt press på Ukraina for å stoppe avtalen.

Nasjonalforsamlingens nei til EU-avtalen har ført til demonstrasjoner og uroligheter i den ukrainske hovedstaden Kiev. Søndag har hundretusener tatt til gatene i protest mot presidenten som torpederte avtalen om tettere samarbeid med EU.

Ville storme presidentpalasset

Demonstranter forsøkte søndag å storme presidentpalasset. Det rapporteres at 100 politimenn er såret i sammenstøt i Kiev, ifølge en ukrainsk tjenestemann.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sagt han vil undertegne avtalen på et senere tidspunkt, men at EU først må gi Ukraina en økonomisk støttepakke.

TÅREGASS MOT POLITIET: Demonstantene tok i bruk alle slags virkemidler for å komme seg forbi opprørspolitiet som hadde tatt oppstilling utenfor presidentpalasset.TÅREGASS MOT POLITIET: Demonstantene tok i bruk alle slags virkemidler for å komme seg forbi opprørspolitiet som hadde tatt oppstilling utenfor presidentpalasset. Foto: STOYAN NENOV/Reuters