En jammer som slår ut signalene fra denne fjernkontrollen er siste nytt fra biltyv fronten.
En jammer som slår ut signalene fra denne fjernkontrollen er siste nytt fra biltyv fronten.

Tyvene slår ut bil-låsen din

Så lett er det å tømme bilen.

De aller fleste biler er i dag utstyrt med fjernstyrt sentrallås.

Utrolig praktisk i forhold til å bruke nøkkel. Vel ute av bilen trykker du bare på en knapp på fjernkontrollen – så er bilen låst.


Brukt jammer

Eller er den det? Den svenske avisen Expressen avslører nå at det er fullt mulig å forstyrre signalene fjernkontrollen sender ut – slik at bilen likevel ikke låses.

De forteller at politiet i Borås har fått inn rapporter om at en liga har benyttet seg av en såkalt jammer på en parkeringsplass i byen.

De har sittet i en parkert bil og observert bilister som har forlatt bilen sin. Ved hjelp av jammeren har de slått ut fjernkontrollens signaler. Og når de som trodde de hadde låst bilen sin var ute av syne, var det bare å ta seg inn i bilen og lete etter verdisaker.

Slik stjeler de kriminelle bilskiltet ditt


Enkelt å skaffe seg

– Den som vil, kan enkelt skaffe seg dette utstyret. Tidligere trengte man en grunnkunnskap selv for å kunne lage det. Det er ikke vanskelig å bygge en sender for de frekvensene nøklene benytter seg av. Men dette er sak man nå sikkert kan kjøpe på nettet for en billig penge, sier professor i radiosystemteknikk Jens Zander til Expressen.

Han understreker at dette ikke er lovlig å eie og bruke i Sverige, uten spesiell tillatelse. Men de som har uærlige hensikter, lar seg naturligvis ikke stoppe av det.

Ikke umulig å stjele

De siste årene har vi også sett en utvikling mot at disse har fått stadig mer avansert utstyr.

Også i Norge har vi hatt en rekke eksempler på at biler som egentlig ikke kunne stjeles, har forsvunnet sporløst. Avanserte startsperrer skulle i teorien gjøre det umulig å starte bilene uten å ha originalnøkkelen. Men i praksis var det ikke slik.

De skal være umulig å stjele – men ...


Avansert utstyr

– Dette er en skikkelig hodepine for bilprodusentene, fordi de kriminelle har tilgang til svært avansert utstyr som klarer å finne bakveier og huller i systemene. Dette er kriminalitet som kan være svært lønnsom, samtidig som straffene er relativt lave. Derfor er det tydeligvis ikke noe problem å rekruttere eksperter til å gjøre jobben, sier Brooms bilekspert Benny Christensen og legger til:

– Her i Norge har vi hatt en rekke eksempler på nyere biler som har forsvunnet sporløst, mest sannsynlig ut av landet. Og det virker dessverre ikke som det finnes gode mottiltak her.

– Hva sier forsikringsselskapet?

– Hva med jammerne som slår ut dørlåsene?

– Dette beviser igjen hvor sårbare systemene egentlig er, når noen ønsker å slå dem ut. Dette reiser også en del ubehagelige problemstillinger for dem som blir rammet. For vil forsikringsselskapet tror deg når bilen er tømt – men det ikke er noen tegn til innbrudd?

– Det man kan – og bør – gjøre her, er nok å forsikre seg hundre prosent om at bilen faktisk blir låst. Det mest effektive er å dra i dørhåndtaket en ekstra gang. Kanskje gammeldags – men da er man i alle fall trygg, avslutter Benny.

Denne bilen kan du stjele på 14 sekunder