Nå står folk i kø for å få dette

Men pass på – du kan få bot ...

  De fleste legger på solfilm for å hindre sola i å steike rett inn i bilen, men det er også mange som synes det gir bilen et mye penere utseende, sier Mihail Zadorozhnen.
De fleste legger på solfilm for å hindre sola i å steike rett inn i bilen, men det er også mange som synes det gir bilen et mye penere utseende, sier Mihail Zadorozhnen.

Nå som våren for alvorlig har vist seg fram – merker vi hvor mye varmen fra sola preger bilturene.

Biler med mørkt interiør, og da gjerne i kombinasjon med skinnseter, kan bli et aldri så lite mareritt når du deiser på plass iført kun shortsen. På et blunk kan sommeridyllen forvandle lårene til stekt "bacon". Og det er ikke særlig godt!

Steikende sol inn på passasjerer, barnesete eller for den del hunden er heller ikke særlig populært. Så hva gjør en da? Jo, stadig flere legger soter rutene med solfilm.

– Jeg synes det er både praktisk og pent. Jeg ville ha solfilm på grunn av barna, hunder og utseendet på bilen, sier Stian K. Johansen.

Her er filmen ferdig montert på en Volvo V70.
Her er filmen ferdig montert på en Volvo V70.

LES OGSÅ: Trimmet bil kan gi deg en skikkelig baksmell

– Større pågang enn tidligere

Scandinano uten for Drammen har hendene fulle om dagen. Det er mange som henvender seg for å få solfilm på rutene.

– Ja, vi merker at pågangen er stor nå. Det er alltid mye på våren, men nå ser vi at det er større pågang enn tidligere år, sier daglig leder Mihail Zadorozhnen.

I hallen står det både en Audi R8 og en Volvo V70 som nettopp har fått sotet vinduene sine.

LES OGSÅ: Sotede ruter: Nei, dette er ikke lov

Praktisk – og pent

– De fleste gjør det for å hindre sola i å steike rett inn i bilen, men det er også mange som synes det gir bilen et mye penere utseende, sier Zadorozhnen.

Det finnes ulike typer solfilm – fra helt mørk til den typen du nesten ikke ser forskjell på en vanlig rute.

– Det er behovene som avgjør hvilke film du bør velge. Men det er greit å være obs på at det ikke skal bli helt bekmørkt heller – husk også at når det blir vanskeligere for sola å komme inn, er det også verre å se ut. Det kan gi utfordringer hvis du skal rygge i mørket, for eksempel.

LES OGSÅ: – Hjelp, jeg ser ikke ut av vinduene!

Ulovlig

Men det er ikke bare å sette på film hvor som helst – det finnes naturligvis regler.

– Ifølge loven er det lovlig med mørke vinduer fram til b-stolpen. På selve frontvinduet og sidevinduene foran er det ikke lovlig. Det er noen som ber om å få det likevel, fordi de synes utseendet blir bedre, men da risikerer de både bot og at bilen ikke går igjennom EU-godkjenningen, påpeker.

Solmfilm på siderutene foran og selve frontruta er ikke lovlig.
Solmfilm på siderutene foran og selve frontruta er ikke lovlig.

Ikke heeelt etter boka: Her børner politiet!

Familiebilen få særpreg

Stian er godt fornøyd med de mørke rutene, og har dessuten fått foliert speilkappene for at bilen skal skille seg litt ut. Og han har ikke tenkt å gi seg der.

– Volvo V70-en er under full oppussing, for og si det sånn. Neste prosjekt er foliere alt av pynte lister inne i bilen, ny Ferrita eksos, BSR-tuning samt OZ Grand turismo sort matt felger, forklarer han.

LES OGSÅ: Kjøpers marked – aldri har du fått mer billigbil for pengene