Her er tre SUV er du kan gjøre gode kjøp på i bruktmarkedet. Fra venstre Opel Antara, Mazda CX 7 og Hyundai ix55.
Her er tre SUV er du kan gjøre gode kjøp på i bruktmarkedet. Fra venstre Opel Antara, Mazda CX 7 og Hyundai ix55.

Brukt SUV: Her er det bare å prute i vei

Noen modeller er ekstra gode kjøp i bruktmarkedet. Her er tre:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Vi har lyst til å bytte ut stasjonsvogna med en bil der vi sitter litt høyere. Kriteriene er SUV med god plass, dieselmotor og god kvalitet. Vi er ikke merkebevisst, men vil ikke ha noe jallamerke heller. Har tidligere hatt Hyundai og vært godt fornøyd med det.

Vi har sett litt etter Mazda CX-5, men det er få brukte der med noe særlig verditap og vi vil ikke kjøpe helt ny bil. Kan du anbefale noen modeller der man kan gjøre spesielt gode kjøp? Hilser Werner.

Benny svarer:

Hei Werner. Godt utgangspunkt! Det kan noen ganger virke som om "alle" vil ha SUV, og mange modeller holder seg derfor svært godt i pris. Men heldigvis (for deg), er det en del biler som går litt under radaren og ikke er så hotte. Og de er det naturligvis mulig å gjøre svært gode kjøp på.

Mazda CX-5 er nok så absolutt ikke i den kategorien. Den er en stor suksess som nybil, faktisk har det gått så bra unna at det i perioder har vært lange ventelister på de mest attraktive utgavene. Og i en sånn situasjon kan du ikke akkurat regne med å gjøre kupp på bruktmarkedet.

Det er det imidlertid gode muligheter for å gjøre på storebror CX-7.

Den ble lansert noen år før CX-5, og forsvant pent og forsiktig ut da lillebror begynte å ta av. CX-7 skiller seg ut med et sporty design, og kjøreegenskapene er heller ikke dårlige. Under panseret finner vi en ganske sterk 2,2-liters dieselmotor.

Når CX-7 aldri tok av som nybil, skyldtes det nok tre ting: Den var for dyr (mye på grunn av motoren), du fikk den ikke med diesel og automatgir (viktig for mange i denne klassen) og bilen er overraskende trang inni.

I bruktmarkedet er dette en tung bil å selge.

I dag får du 2010-modeller med hyggelig kilometerstand fra rundt 300.000 kroner. Her bør det være gode muligheter for å prute!

Mazda CX-7 er en av SUV-ene som ikke har truffet godt i markedet. Det gir imidlertid muligheten for å finne en brukt modell med lav pris.
Mazda CX-7 er en av SUV-ene som ikke har truffet godt i markedet. Det gir imidlertid muligheten for å finne en brukt modell med lav pris.

CX-7: Hvorfor kjøper ingen denne SUV-en?

Blir stående

Moro at du skulle nevne Hyundai. For noen år siden solgte de en liten håndfull av toppmodellen ix55 på det norske markedet. Den kostet rundt 900.000 kroner og priset seg dermed helt ut av konkurransen.

ix55 er en stor SUV med plass til inntil sju - og med kraftig dieselmotor under panseret.
ix55 er en stor SUV med plass til inntil sju - og med kraftig dieselmotor under panseret.

Noen slo likevel til og de må svelge et solid verditap. Rimeligste ix55 får du nå for 499.000 kroner. Det er en 2009-modell som har gått beskjedne 55.500 kilometer. Da får du stor SUV med sju seter, 3-liters dieselmotor på 239 hestekrefter. Naturligvis også automatgir – og masse utstyr.

Det er nok grunn til å tro at verditapet fortsatt vil være solid, men her får du helt klart veldig mye bil for pengene.

Det er også en god del andre modeller der bilene kan bli stående litt – og dermed åpne opp for ekstra gode kjøp. Noen eksempler: Nissan X-Trail, Kia Sportage (forrige generasjon) Hyundai Tucson, Skoda Yeti. Opel Antara og Chevrolet Captiva.

Her gjelder det å bruke litt tid og sette seg inn i markedet først.

Se hva bilene blir lagt ut for, sjekk så langt som mulig hva de blir solgt for til slutt – da vil du fort kunne skape deg et bilde av hva som er "riktig" pris. Og husk: Det er lov å prute, mitt råd er bare å gjøre det på en hyggelig og ryddig måte, da oppnår man som regel også mer, enn å bare buse fram!

ix55: Denne bilen tok norske avgifter livet av

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dropp stasjonsvogn – spar mye penger

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: