4Runner er en kjempesuksess for Toyota som er verdens mest solgte bilmerke andre år på rad.
4Runner er en kjempesuksess for Toyota som er verdens mest solgte bilmerke andre år på rad.

Dette er verdens største bilmerke

Helt til topps i beinhard konkurranse.

Posisjonen som verdens største bilprodusent henger høyt – og er noe flere av verdens bilgiganter har som det ultimate målet.

Etter å ha kunnet smykke seg med tittelen i tre år, måtte Toyota se seg slått av General Motors i 2011.

Det kom etter et av de verste årene i Toyotas historie. Først hadde de tilbakekallinger og mye negativ oppmerksomhet rundt kvaliteten på bilene. Så kom jordskjelvkatastrofen i Japan og flom i Thailand som gjorde store skader på produksjonsanleggene der.

Del med Facebook-vennene dine

Mest solgt i 77 år

Dermed gjorde General Motors et noe uventet comeback og tok tilbake posisjonen som verdens mest solgte, det var de for øvrig i 77 år før Toyota stjal tittelen første gang i 2008.

Men det varte ikke lenge. Toyota slo hardt tilbake i 2012, og rykende fersk statistikk viser at Toyota holder posisjonen også i 2013.

I fjor solgte konsernet 9,98 millioner biler verden over. Dermed var de også hårfint unna å bryte den magiske grensen på ti millioner biler i løpet av ett år, det har ingen bilprodusenter klart ennå.

Dette er den snilleste gutten i klassen

Sterk økning

GM solgte på sin side 9,71 millioner biler og tar ganske sikkert andreplassen. GM økte med fire prosent i fjor, mot Toyota-økning på to prosent. Avstanden de to ble dermed mindre.

Det lille usikkerhetsmomentet her er Volkswagen som har oppgitt sitt tall til å være 9,7 millioner. Noen endelig tall fra VW kommer ikke før i mars, men markedsanalytikere mener de i praksis kommer til å ta tredjeplassen.

Ambisiøs målsetting

Med dette ligger det an til å bli et svært spennende 2014. GM har momentum, samtidig som Toyota har uttalt at vekst ikke nødvendigvis er det viktigste for dem.

VW-konsernet har også svært aggressive målsettinger. Tilbake i 2007 signaliserte de at målet var å komme opp i 10 millioner biler innen 2018. Det ble sett på som ambisiøst den gangen, nå er de altså veldig nært dette flere år tidligere.

LES OGSÅ: Egen Passat for USA – se hvor lite den koster

USA er et svært viktig for Toyota-konsernet, og der gikk det virkelig bra i fjor. Dette er for øvrig storbilen Avalon.
USA er et svært viktig for Toyota-konsernet, og der gikk det virkelig bra i fjor. Dette er for øvrig storbilen Avalon.

LES OGSÅ: Denne Toyotaen får vi bare kjøpe i Norge