Kaldt badevann ja, men det er herlig likevel Grunnførfjord, i skillet mellom Vesterålen og Lofoten. (Foto: Kirsti Kristiansen)
Kaldt badevann ja, men det er herlig likevel Grunnførfjord, i skillet mellom Vesterålen og Lofoten. (Foto: Kirsti Kristiansen)

2013 var hett og fuktig

Hva husker du best? Knallpåsken i sør, supersommeren i nord, eller det elendige juleværet? Slik var været i 2013.

Norge var både varmere og våtere enn normalt i 2013.

Middeltemperaturen for landet som helhet endte 0,9 grader over normalen, og det kom rundt ti prosent mer nedbør enn normalt. Men den «normalen» som meteorologene bruker er årene fra 1961 til 1990. Sammenligner vi været i 2013 med de siste 20 årene var året vi har lagt bak oss nokså normalt.

Kald og tørr vinter i sør

Fra januar til midten av mai var det uvanlig kaldt og tørt, spesielt i Sør-Norge. I mars kom det bare en tidel av normal nedbør både på Vestlandet og på Østlandet. I Bergen må vi helt tilbake til 1964 for å finne en tørrere marsmåned.

Året startet med mye sol i sør. De fire første månedene av 2013 hadde Bergen 35 penværsdager, 13 av dem i mars. En så fin start på året i regnbyen Bergen har det ikke vært siden 1986.

Vinteren var snøfattig i Sør-Norge, mange steder hadde ikke snø i det hele tatt. Snøen isolerer godt mot frost, og mange endte derfor opp med sprukne vannrør.

Påsken 2013 blir husket lenge. I Sør-Norge sør for Trondheim var det drømmepåsken i fjellet, kanskje den fineste på minst 20 år. Artikkelen fortsetter under.

Så store var avvikene i temperatur i forhold til normalen. (Foto: StormGeo)
Så store var avvikene i temperatur i forhold til normalen. (Foto: StormGeo)

Mye snø i nord

I Nord-Norge skiftet været mer, og det gikk stadige snøbyger de tre fire første månedene av 2013. Den 28. januar ble årets laveste temperatur i 2013 målt i Karasjok, minus 41,3 grader.

I Tromsø nådde snødybden 150 cm i begynnelsen av april. Skredfaren økte, og det gikk flere store snøskred i Nord-Norge. Totalt omkom fem personer i skredene.

Supersommer i nord

Både april og første halvdel av mai var kjølig i hele landet. Våren kom uvanlig sent, og var over på et øyeblikk.

Den 16-17. mai var det plutselig full sommer i store deler av landet, og 18. mai satte Bergen ny lokal mairekord med 27,6 grader.

I mai satte kloden en skummel rekord. For første gang var CO2-innholdet i atmosfæren over 400 ppm.

Det var Nord-Norge som stakk av med det aller fineste sommerværet i 2013. Varme og tørr vind fra øst blåste lunt inn mot Nord-Norge fra slutten av mai og i nesten hele juni. Tromsø fikk den varmeste sommeren siden 1990, og hadde sju dager med over 20 grader bare i juni.

2013 er det varmeste året i Vardø siden målingene startet i 1860. (Foto: StormGeo)
2013 er det varmeste året i Vardø siden målingene startet i 1860. (Foto: StormGeo)
Men i Finnmark var det enda varmere, både 31. mai og 1. juni ble det målt over 30 grader i Finnmark.

Vardø hadde den varmeste sommeren siden målingene startet der for mer enn 150 år siden, og 2013 er det varmeste som er registrert i ishavsbyen.

Våt og varm sommer i sør

Vestlandssommeren var ikke like mye å skryte av. Bergen endte opp med fire dager over 20 grader mellom juni og august, Stavanger fikk bare to.

På Østlandet og Sørlandet kom det fine sommerværet i begynnelsen av juli. Den 21. juli ble årets høyeste temperatur målt i Byglandsfjord med 33,4 grader.

Samme dag rammet ekstremværet «Geir» Østlandet. Store nedbørmengder laget flom, og førte til store ødeleggelser på Sør- og Østlandet.

Oslo hadde hele 69 dager med over 20 grader mellom juni og august, og 14 dager med over 25 grader. Så mange «sommerdager», dager med 20 grader, har det ikke vært i Oslo siden 2006.

Den 29. juli var det tropenatt i Trøndelag. På Værnes var minimumstemperaturen hele 21,8 grader denne natten.

Som vanlig i juli og august førte varmen til en del kraftige regn- og tordenbyger både på Vestlandet og østpå. Under et kraftig tordenvær den 3. august kom det så kraftige vindkast at Landsskytterstevnet på Oppdal ble omgjort til en slagmark. Artikkelen fortsetter under.

Så mye nedbør kom det som prosent av normalen. (Foto: StormGeo)
Så mye nedbør kom det som prosent av normalen. (Foto: StormGeo)

Våt og varm høst

Høsten startet rolig, med mildt og tørt vær i september. Men så ble været stadig våtere og varmere.

Både november og desember ble dominert av kraftige lavtrykk fra vest inn mot Midt- og Nord-Norge. To av dem utviklet seg til ekstremvær.

«Hilde» rammet Trøndelag og Helgeland 16. november, med sterk storm og opp mot 15 meter høye bølger inn mot kysten. «Ivar» traff Midt-Norge 12. desember. Det blåste kortvarig vest og nordvest sterk storm og orkan. Den 5. desember ble spesielt Rogaland hardt rammet av storm fra nordvest.

maanedsgrafikken_2013
maanedsgrafikken_2013
Jule- og nyttårshelgen ble en forblåst opplevelse. Flere lavtrykk ga mye nedbør og perioder med storm fra sør og sørøst i Sør-Norge.

I deler av Agder og Rogaland ble desember den våteste som er registrert på minst 100 år. I Lurøy i Nordland falt det hele 156 millimeter nedbør på ett døgn den 11. desember.

Desember ble også en av de fem-seks varmeste desember måneder som er registrert her i landet, og året endte som det begynte, med uvanlig lite snø i Sør-Norge.

I månedskiftet november-desember håpet vi på at komenten ISON skulle pynte opp nattehimmelen. Den 28. november passerte isklumpen veldig nær solen, og ville bli et fantastisk syn dersom den overlevede det hete stevnemøtet. Sånn gikk det ikke. ISON fordampet, alt som ble igjen var en støvsky.

Til høyre finner du været i 2013 måned for måned.

Under kan du sammenligne 2013 med årene før.

2012 var året sommeren regnet vekk
2011 var varmt og vått
2010 var rekordkaldt
2009 i et eneste bilde
2008 var rekordvarmt