Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble Uruguay det første landet i verden til å legalisere marihuana.

Beslutningen ble klar etter 16 mot 13 stemmer i Senatet.

FN sier nei

FNs overvåkingsorgan, International Narcotics Control Board (INCB), mener nå at landets myndigheter bryter loven.

– Uruguay bryter internasjonale konvensjoner om narkotikakontroll med legaliseringen som er vedtatt av landets nasjonalforsamling.

INCBs president Raymond Yans sier han er overrasket over at Uruguay valgte med vitende og vilje å bryte internasjonalt vedtatte ledd i traktaten fra 1961, som Uruguay har undertegnet.

INCB advarer mot at lovendringen vil bidra til at unge mennesker vil få et avhengighetsforhold til stoffet. INCB er et selvstendig utvalg, bestående av eksperter, som skal overvåke hvordan land forholder seg til internasjonal narkotikalovgivning.

Ifølge den nye loven vil hver enkelt person kunne kjøpe opp til 40 gram marihuana i måneden. I tillegg vil det være lov å dyrke maksimalt seks planter.

– Ignorerer helseskadene

Yans anklager Uruguays parlamentarikere for å ignorere vitenskapelige bevis for helseskadene som narkotikabruk kan medføre, og han mener påstanden om at en legalisering vil redusere narkokriminalitet, er basert på grunnløse antakelser.

Uruguay ble det første landet i verden som legaliserer produksjon av og handel med cannabis da den nye loven ble vedtatt tirsdag. Begrunnelsen var at kampen mot narkotikakriminalitet har mislyktes.

TV2.no / NTB