FORNYET TILLIT: Mannen som fortsatt ikke er kjent for politiet i Sør Afrika tolket også under en seanse med Zuma i mars 2012.
FORNYET TILLIT: Mannen som fortsatt ikke er kjent for politiet i Sør Afrika tolket også under en seanse med Zuma i mars 2012.
MODIG SVINDLER: Mannen som tilsynelatende tolker til tegnspråk for millioner av mennesker aner ikke hva han driver med.  (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)
MODIG SVINDLER: Mannen som tilsynelatende tolker til tegnspråk for millioner av mennesker aner ikke hva han driver med. (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)

Bløffmakeren tøysetolket allerede for ett år siden

Det sørafrikanske døveforbundet har klaget den ukjente mannen inn for ANC allerede i 2012.

Av Synnøve Gjerstad

Sør-Afrikas døve raser etter at en mann uten tegnspråkkunnskaper opptrådte som tolk under minnemarkeringen for Nelson Mandela.

– Han var en total bløff, sier Cara Loening, direktør for en tegnspråkorganisasjon i Cape Town, om mannen som blant annet skulle tolke den amerikanske presidenten Barack Obamas tale.

Nå viser det seg at det ikke er første gang den ukjente tolkeren har bløffet seg gjennom en seanse. Allerede i 2012 var samme mann tolk under en tilstelning med president Jacob Zuma, melder nyhetsbyrået AP.

Den talen ble ikke sendt på TV, men en hørselshemmet mann i publikum filmet tolkningen og ga det til døveforbundet. Se videoklippet øverst i saken!

Døveforbundet skrev da en formell klage og leverte den til ANC som hadde ansvar for arrangementet.

ANC sto også for minnemarkeringen til Nelson Mandela mandag. På tross av klagen fra 2012 sto samme person og fektet tilfeldig med armene under den høytidelige seremonien.

– Han gjorde ikke et eneste tegn, ingenting. Han viftet bokstavelig talt bare med armene, det så ut som om han prøvde å fjerne fluer fra ansiktet og hodet sitt, uttaler Loening.

Se den mysiske skandalemakeren i aksjon mandag:

776360

Ifølge Loening fikk organisasjonen eposter fra både inn- og utland med spørsmål om hva i all verden mannen drev med.

Bruno Druchen som leder organisasjonen for hørselshemmede i Sør-Afrika. Han sier det er et stort problem at folk som ikke kan tegnspråk ordentlig skor seg på slik bløff.

– Jeg håper myndighetene tar tak nå. Dette er misbruk av hørselshemmede for å tjene penger, sier Druchen.

Delphin Hlungwane, talsperson for de døves interesseorganisasjon i Sør-Afrika, sier mannen tolket med «0 prosents nøyaktighet». Døvemiljøet i Sør-Afrika har så langt ikke lyktes i å finne mannens navn.

Det har heller ikke den sørafrikanske regjeringen, som sto som arrangør av minnemarkeringen.

Sør-afrikanske myndigheter har startet etterforskning etter hendelsen.

777618