MENTE DET IKKE VAR NOEN FARE: De første ambulansearbeiderne som kom til stedet, mente det ikke var noen grunn til å ta med seg den syke 16-åringen. (Foto: Privat)
MENTE DET IKKE VAR NOEN FARE: De første ambulansearbeiderne som kom til stedet, mente det ikke var noen grunn til å ta med seg den syke 16-åringen. (Foto: Privat)

Ambulansen forlot 16-åring - besvimte og våknet aldri igjen

Da 16 år gamle Riaetallah fikk akutte hodesmerter, ringte familien til AMK. Ambulansen kom, men tok ham ikke med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kadafi Zaman

Noen timer senere mistet gutten bevisstheten og våknet aldri igjen. Helsetilsynet har nå startet gransking av det tragiske dødsfallet.

Det var fredag 22. november at 16 år gamle Riaetallah Halabi valgte å bli hjemme fra skolen på grunn av sterke hodesmerter. Han var elev ved Kuben videregående skole i Oslo. TV 2 møter en sønderknust familie i hjemmet deres på Romsås.

– Han var helt frisk dagen før. Han gikk ut og spiste pizza med venner og var så glad. Neste morgen våknet han og hadde vondt i hodet, sier tvillingsøsteren Radwan.

Kastet opp og skalv

Etter foreldrenes ønske er det søsknene som forteller om det som skjedde.

VAR UTE MED VENNER KVELDEN FØR: Riaetallahs tvillingsøster forteller at broren var helt frisk dagen før han døde. (Foto: Privat)

– Rundt 12-13-tiden begynte han plutselig å spy. Så begynte han å skjelve og riste. Da ringte vi ambulansen med en gang, sier lillesøster Raghada. Hun var hjemme da broren ble dårlig.

Familien viser TV 2 en unik dokumentasjon av det som skjedde. De har nemlig filmet og tatt bilder mens Riaetallah kjempet mot smertene. Bildene vises etter tillatelse fra de etterlatte.

– Vi trodde ikke at han skulle dø. Meningen med å ta bilder og video var at han senere skulle se hva som skjedde. Vi ville vise ham hvem som var rundt ham, sier søsteren Raghada.

Migrene og feber

Klokken 14.31 var ambulansepersonalet på plass.

– Ambulansen kom og sjekket ham, men de mente han hadde migrene og feber. De sa det ikke var noe farlig, sier Raghada.

I SORG: Etter foreldrenes ønske er det søsknene Raghada og Rida som forteller om den tragiske hendelsen. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)

16-åringen fikk operert inn en såkalt shunt i hodet som barn. Det drenerer hjernevæske slik at trykket i hodet ikke blir for stort. Riaetallah hadde også epilepsi og cerebral parese. Familien sier de opplyste om alt dette, men at ambulansepersonalet likevel valgte å dra.

– De sa at de ikke kunne ta han med, men at de kunne sende legevakten. Vi ventet på legevakten, men han ble verre og verre. Plutselig ble han helt bevisstløs, sier søsteren.

Rett før Riaetallah mistet bevisstheten, falt han ned fra sofaen. Bilder familien har dokumenterer også dette.

Hasteoperert

– Da han ikke snakket lenger og mistet bevisstheten ringte vi ambulansen igjen. To andre personer kom og tok han med, sier søsteren Raghada.

Bildene viser at klokken hadde blitt 17.51. Altså mer enn tre timer etter at den første ambulansen kom til hjemmet deres på Romsås i Oslo.

16-åringen ble umiddelbart kjørt til Ahus. Lillebror Rida var til stede på sykehuset.

HASTEOPERERT: På Rikshopsitalet konstaterte legene at Riaetallah var rammet av hjerneblødning. Men da var det for sent. (Foto: Privat)

– Det gikk to timer før de tok bilde av hodet hans og sendte det til Rikshospitalet, sier Rida.

Etter en liten stund ble Riaetallah overført til Rikshospitalet. I epikrisen fra sykehuset står det:

«Utviklet grad 4 hjerneblødning og trykkhydrocephalus... Pårørende informeres fortløpende omkring en svært kritisk situasjon».

16-åringen ble hasteoperert, men det var for sent. Riaetallah Halabi våknet aldri igjen.

Venter med å kommentere

Dødsfallet granskes nå av Helsetilsynet. Advokat Shahzad Nazir bistår familien med å få svar.

– Vi avventer svar fra Helsetilsynet. Familien ønsker rettferdighet. Familien ønsker at man skal få oppklart hvorfor akkurat deres sønn ikke fikk den nødvendige behandling, sier advokat Shahzad Nazir til TV2.

TV 2 har konfrontert AMK og de involverte sykehusene med saken. Ingen av dem vil si noe så lenge Helsetilsynet gjennomfører en gransking.

– Helsetilsynet lager nå en analyse av hendelsene, og vi bistår Helsetilsynet med den informasjon og dokumentasjon de har behov for i gjennomgangen av hendelsen. Når Helsetilsynet er ferdig med sin gjennomgang vil vi nøye gjennomgå denne for å se hvordan Akershus universitetssykehus kan lære av dette. Vi har derfor ikke anledning til å stille til intervju før etter denne gjennomgangen er ferdig, skriver kommunikasjonssjef ved Ahus, Geir Boye Lindhjem, i en epost.

Oslo universitetssykehus, som svarer for AMK og Rikshospitalet, vil også avvente.

– Dette er en sak som granskes av Helsetilsynet, og av den grunn kan Oslo universitetssykehus ikke kommentere, skriver kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solem i en epost til TV 2.