Joshua French (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2 )
Joshua French (Foto: Fredrik Græsvik / TV 2 )

Kilder til TV 2: Rettssak mot French i løpet av få dager

Militærdomstolen i Kinshasa har tatt over saken der Joshua French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. Etter det TV 2 erfarer kan rettssaken starte allerede i løpet av få dager.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Fredrik Græsvik og Roar Dalmo Moltubak

Det er kilder i militærdomstolen i den kongolesiske hovedstaden som bekrefter dette til TV 2.

Militærdomstolen har nå overtatt saken fra etterforskerne, og jobber nå med å få istand en rettssak så snart som mulig, bekrefter kildene overfor TV 2s reporter i Kinshasa.

Etter det TV 2 skjønner, kan det bety at rettssaken starter allerede i løpet av den nærmeste uken.

Joshua French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland Moland ble funnet død på cella i N`Dolo-fengselet i Kinshasa 18. august. I tiltalen beskrives det at Moland først ble dopet ned og så kvalt med et tau.

Dette står i kontrast til konklusjonen både Kripos-etterforskere og kongolesiske etterforskninger kom med etter dødsfallet i august, der det ble slått fast at det ikke var grunnlag for å tro at det lå noe kriminelt bak Molands dødsfall.

Etter obduksjonsrapporten som var klar i slutten av august, fikk Joshua French beskjed om at han ikke var mistenkt etter kameratens død.

Joshua French selv er oppgitt over tiltalen, men uttalte til TV 2 i går at han var forberedt på den.

– Dette er ikke noe nytt for meg eller andre her nede. Jeg kan bare spekulere i om det ligger andre motiver bak enn rettsforfølgelse, sa French til TV 2 på telefon tirsdag.

Optimistisk mor

Onsdag ettermiddag møtte Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, utenriksminister Børge Brende.

Hun planlegger selv å reise ned igjen til Kinshasa før jul.

- Vi har hatt et veldig godt møte. Alle som var til stede ønsker å gjøre det beste for Joshua i denne situasjonen, og alle ønsker å finne en god løsning, sier French til TV 2 etter møtet.

Norge med nye initiativer

Statsminister Erna Solberg tok i går direkte kontakt med Kongos president Joseph Kabila, da de begge to var til stede på minneseremonien for Nelson Mandela.

– Jeg sa til ham at vi snarest mulig måtte finne en løsning for å få French hjem, fortalte Solberg etter møtet med Kabila.

Utenriksminister Børge Brende (H) bekreftet at han nå skal ta kontakt med den kongolesiske utenriksministeren, og onsdag ble det kjent at den erfarne diplomaten Kai Eide torsdag reiser til Kongo for å få fart på French-saken.

Den tidligere diplomaten, som blant annet har vært FNs spesialutsending til Afghanistan og Norges ambassadør både til OSSE og NATO, overtar etter Andreas Gaarder, som flere ganger har vært i Kongo som spesialutsending.

– Jeg er veldig positivt overrasket over UD og spesielt utenriksministeren i høst og nå. Det er jeg utrolig takknemlig for. Jeg tar ikke den støtten jeg får for gitt, sa Joshua French på telefon til TV 2 onsdag.

– Vi er klare til å fortsette å kjempe og det er det som betyr noe for meg, sier Joshua French.

Kripos ber om innsyn

Tirsdag varslet Kripos at de nå vil kreve innsyn i materialet som førte til drapstiltale mot Joshua French.

– Vi vil nå kontakte våre kongolesiske kolleger og vil bygge videre på det samarbeide som er etablert, skrev politiadvokat Per Zimmer ved Kripos i en pressemelding.

I pressemedlingen understreker også Kripos at de 28. august ble informert av kongolesiske myndigheter om at det ikke var gjort funn som ga grunnlag for mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død.