HVEM ER HAN?: Mannen på Obamas venstre side er i hvert fall ingen døvetolk.  (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)
HVEM ER HAN?: Mannen på Obamas venstre side er i hvert fall ingen døvetolk. (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)

Starter etterforskning etter falsk døvetolk

Ingen vet hvem mannen som sto skulder til skulder med statslederne er.

Av Synnøve Gjerstad

Mannen som sto side ved side ved verdens mektigste mann, Barack Obama, og andre statsledere under Mandelas minneseremoni mandag, er et mysterium.

Skandaletolkningen har bredt seg verden rundt. Nå har sørafrikanske myndigheter satt i gang etterforskning for å finne ut hvem mannen egentlig er.

– Vi har startet etterforskning, men ikke kommet til bunns i saken, sier Collins Chabane til nyhetsbyrået AP.

BAKGRUNN: Mandela-døvetolken lurte en hel verden

Tilsynelatende tolket mannen toppledernes taler til døvespråk, men etter hvert som seremonien skred frem, økte raseriet.

– Han beveger armene sine som hvem som helst på gaten kunne gjort. Dette er ikke døvespråk noe sted i verden, sier Bruno Druchen som leder organisasjonen for hørselshemmede i Sør-Afrika.

– Hvis han har livet kjært bør han innrømme at han er falsk, raser lederen i det sørafrikanske døveforbundet.

Rektor for døveskolen i Johannesburg, Ingrid Parkin, sier hun fikk klager fra Canada til Kina under minneseremonien. Ingen kjente igjen tegnspråket.

– Det er som han tolker tøysespråk, sier hun. Andre omtaler det som «pinlig» «svindel» og «sirkus»

HVEM ER HAN?: Mannen på Obamas venstre side er i hvert fall ingen døvetolk.  (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)
HVEM ER HAN?: Mannen på Obamas venstre side er i hvert fall ingen døvetolk. (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)

– Denne mannen vet han ikke kan tegnspråk. At han står der på en internasjonal scene og gjør dette er helt utrolig, sier hun videre.

Bråket rundt tolken kommer særs ubeleilig da myndighetene har mye å organisere rundt Nelson Mandelas begravelse. Sikkerhetstiltakene i Johannesburg er skyhøye, og at uvedkomne personer kan komme så tett opp til blant andre Barack Obama, ses på som en skandale.

Samme mann skal ha vært tolk under en tilstelning med president Jacob Zuma i 2012. Denne talen ble ikke TV-overført, men en hørselshemmet mann i publikum filmet tolkningen og ga det til døveforbundet.

Døveforbundet skrev da en formell klage og levert den til ANC i etterkant av denne episoden. Allikevel ble samme person brukt under Mandelas minnemarkering.

– Jeg håper myndighetene tar tak nå, sier Druchen. Han peker på at det er et stort problem at personer som kan ti tegn på tegnspråk tar jobber for å tjene kjappe penger.

– Dette er misbruk av hørselshemmede for å tjene penger, sier han.

MODIG SVINDLER: Mannen som tilsynelatende tolker til tegnspråk for millioner av mennesker aner ikke hva han driver med.  (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)
MODIG SVINDLER: Mannen som tilsynelatende tolker til tegnspråk for millioner av mennesker aner ikke hva han driver med. (Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE)