Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Erlend Ofte Arntsen og Asbjørn Olsen

16. juni i år: De tre venninnene hadde vært på vorspiel og deretter tatt seg en tur på byen. De hadde drukket både vin og sprit.

Utenfor en kjent restaurant kom de i snakk med en 44 år gammel italiensk statsborger – opprinnelig fra et land i Asia. Jentene bommet røyk og takket ja til noen gratis drinker inne i restauranten. Den 44 år gamle vaskehjelpen var alene i restauranten.

Kvelden endte med at èn av de tre venninnene, en 18 år gammel kvinne, anmeldte 44-åringen for å ha voldtatt henne mens hun var bevisstløs tilstand på grunn av alkoholrus. Han gjennomførte ikke samleie, men utførte seksuelle handlinger på 18-åringen mens hun var bevisstløs og han var alene med henne.

18-åringen har tidligere uttalt til TV 2 at hun følte seg heldig som hadde to venninner med seg og at de tilfeldigvis oppdaget hva som var i ferd med å skje.

Statsadvokat: Fornøyd

I slutten av november ble saken behandlet av Oslo tingrett.

Mandag mottok mannen sin dom: Tre år i fengsel.

«Flertallet ... finner på grunn av en samlet vurdering av de omstendigheter som er gjennomgått ovenfor, bevist utover enhver rimelig tvil at fornærmede var ute av stand til å motsette seg den seksuelle omgangen», står det i dommen.

– Jeg er fornøyd med dommen og straffen er i tråd med oppjusteringen av straffenivået for voldtektssaker den senere tid, sier statsadvokat Berit Johannessen til TV 2.

Anker dommen

Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra mannens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, men i november uttalte hun dette om saken:

– Dette var et frivillig forhold hvor de innledet med å danse og kysse hverandre. Begge ønsket sex. Det er en helt ordinær situasjon på et nachspiel.

Etter det TV 2 får opplyst vil 44-åringen anke dommen til lagmannsretten.

Advarer julebordsgjester

Slutten av november og desember er høysesong for voldtekter, ifølge Kripos.

Det er julebord og høy festfrekvens som ligger bak de dystre tallene. I fjor mottok politiet 1200 voldtektsanmeldelser, det er en økning på 12 prosent de siste fem åra. Såkalte festvoldtekter utgjør 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i Norge. Den andre tiden på året at unge kvinner er mest utsatt for voldtekt er på sommeren.

– Det har vært en radikal økning i straff for det vi kaller «sovevoldtekter», og som i denne saken var utløst av beruselse, sier Johannessen.

Hun ønsker å advare personer som skal på julebord.

– I disse julebordstider vil jeg særlig rette oppmerksomheten mot det ansvaret den domfelte ilegges her. Det er ikke straffbart å drikke seg full, men følgen av å utnytte en person som ikke kan gjøre motstand kan gi flere år i fengsel, sier Johannessen.