SOM EN SKØYTEBANE: På parkeringsplassen har snø blitt til klinkis, og i løpet av natten har bilene seilt avgårde. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)
SOM EN SKØYTEBANE: På parkeringsplassen har snø blitt til klinkis, og i løpet av natten har bilene seilt avgårde. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)

I går kveld sto disse bilene perfekt parkert

Men snødekke ble forvandlet til klinkis i løpet av natten, og bilene på parkeringsplassen seiler av gårde.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Egil Pettersen og Margaret Stakkestad

Tirsdag kveld sto de to personbilene parkert på vanlig måte i Malmveien i Kroken i Tromsø. Synet som møtte bileierne onsdag morgen var helt annerledes.

Den voldsomme temperaturforandringen har gjort snødekke om til klinkis, og bilene har seilet i hverandre.

Når Viking Redningstjeneste er på plass onsdag formiddag står en av bileierne i vinduet. Det er så glatt at hun ikke engang tørr å gå utenfor.

Fra minus 9 til pluss 6

Ved midnatt natt til tirsdag var det minus 9,4 grader i Tromsø. Klokken 10 onsdag formiddag var temperaturen steget til 5,5 grader.

Temperaturforandringen har gjort kjøreforholdene ekstremt vanskelige, og i det er meldt inn en rekke utforkjøringer til Viking i løpet av morgentimene.

– Bare i bydelen Kroken har jeg tatt opp seks biler fra grøfta. Det har vært ekstremt glatt, forteller Bjørn Karlsen i Viking Redningstjeneste.

skolebussVer (Foto: Egil Pettersen/TV 2)

Storm.no/trafikk gir deg veimeldinger, veikamera og værmelding for de tidspunktene du passerer. Du får også hjelp til å finne alternative ruter.

– Folk opptrer klokt

På Kvaløya er en kollega i ferd med å trekke en skolebuss på veien. Også her var utforkjøringen en direkte følge av glatt veibane.

– Det kommer inn meldinger fortløpende, men det skjer ofte at folk greier å hjelpe seg selv eller får hjelp av andre. Spesielt på bygda, sier Karlsen.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer ved Troms politikammer sier at de i løpet av formiddagen ikke har fått inn meldinger om alvorlige hendelser på veinettet i fylket.

– Det kan virke som om folk opptrer klokt, og ikke tar unødige sjanser. Vi får kryssene fingrene, sier han til TV 2.

Trøbbel for oppdrettsnæringen

VerTromsBjorn (Foto: Egil Pettersen/TV 2)
Vanskelige kjøreforhold fører også til problemer for oppdrettsnæringen som nå før jul har store eksportordrer som skal effektueres. På Lerøy Auroras anlegg på

Skjervøy i Nord-Troms begynner lagrene å fylles.

– Vogntog som skulle ha vært her for å ta unna er ikke kommet, og det skyldes glatte veier, forklarer Knut Einar Karlsen. Han forteller at flere vogntog er meldt, men at de ikke er kommet.

– Så lagrene begynner å fylles opp, sier han.