SOM EN SKØYTEBANE: På parkeringsplassen har snø blitt til klinkis, og i løpet av natten har bilene seilt avgårde. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)
SOM EN SKØYTEBANE: På parkeringsplassen har snø blitt til klinkis, og i løpet av natten har bilene seilt avgårde. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)

I går kveld sto disse bilene perfekt parkert

Men snødekke ble forvandlet til klinkis i løpet av natten, og bilene på parkeringsplassen seiler av gårde.

Av Egil Pettersen og Margaret Stakkestad

Tirsdag kveld sto de to personbilene parkert på vanlig måte i Malmveien i Kroken i Tromsø. Synet som møtte bileierne onsdag morgen var helt annerledes.

Den voldsomme temperaturforandringen har gjort snødekke om til klinkis, og bilene har seilet i hverandre.

Når Viking Redningstjeneste er på plass onsdag formiddag står en av bileierne i vinduet. Det er så glatt at hun ikke engang tørr å gå utenfor.

Fra minus 9 til pluss 6

Ved midnatt natt til tirsdag var det minus 9,4 grader i Tromsø. Klokken 10 onsdag formiddag var temperaturen steget til 5,5 grader.

Temperaturforandringen har gjort kjøreforholdene ekstremt vanskelige, og i det er meldt inn en rekke utforkjøringer til Viking i løpet av morgentimene.

– Bare i bydelen Kroken har jeg tatt opp seks biler fra grøfta. Det har vært ekstremt glatt, forteller Bjørn Karlsen i Viking Redningstjeneste.

skolebussVer (Foto: Egil Pettersen/TV 2)

Storm.no/trafikk gir deg veimeldinger, veikamera og værmelding for de tidspunktene du passerer. Du får også hjelp til å finne alternative ruter.

– Folk opptrer klokt

På Kvaløya er en kollega i ferd med å trekke en skolebuss på veien. Også her var utforkjøringen en direkte følge av glatt veibane.

– Det kommer inn meldinger fortløpende, men det skjer ofte at folk greier å hjelpe seg selv eller får hjelp av andre. Spesielt på bygda, sier Karlsen.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer ved Troms politikammer sier at de i løpet av formiddagen ikke har fått inn meldinger om alvorlige hendelser på veinettet i fylket.

– Det kan virke som om folk opptrer klokt, og ikke tar unødige sjanser. Vi får kryssene fingrene, sier han til TV 2.

Trøbbel for oppdrettsnæringen

VerTromsBjorn (Foto: Egil Pettersen/TV 2)
Vanskelige kjøreforhold fører også til problemer for oppdrettsnæringen som nå før jul har store eksportordrer som skal effektueres. På Lerøy Auroras anlegg på

Skjervøy i Nord-Troms begynner lagrene å fylles.

– Vogntog som skulle ha vært her for å ta unna er ikke kommet, og det skyldes glatte veier, forklarer Knut Einar Karlsen. Han forteller at flere vogntog er meldt, men at de ikke er kommet.

– Så lagrene begynner å fylles opp, sier han.