OMKOM: Én småbarnsfar omkom da en personbil og en semitrailer kolliderte på fylkesvei 364 på Fjellværøya. (Foto: Petter Vidar Vågsvær )
OMKOM: Én småbarnsfar omkom da en personbil og en semitrailer kolliderte på fylkesvei 364 på Fjellværøya. (Foto: Petter Vidar Vågsvær )

Vogntogsjåfør fikk sleng på henger før dødsulykke på Hitra

En småbarnsfar omkom i en kollisjon med et vogntog. Sønnen (2) ble alvorlig skadd og ligger på sykehus.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Torbjørn Brandeggen

Mandag morgen omkom en trebarnsfar i en møteulykke med en semitrailer på fylkesvei 364 på Fjellværøya, mellom Mastadkrysset og Trolla.

I baksetet på bilen satt sønnen (2) som ble alvorlig skadet og fløyet til St. Olavs Hospital. Tirsdag meldte sykehuset at tilstanden til gutten var alvorlig, men stabil.

Politiet sier til TV2.no at de nå jobber ut fra teorien om at hengeren kom over i feil kjørebane og traff personbilen.

– Sjåføren av vogntoget har i avhør forklart at han fikk sleng på hengeren, sier lensmann Per Christian Stokke i Hitra, til TV2.no

Hadde nettopp satt av to barn

Vogntoget var på vei til lakseslakteriet til Marine Harvest på Ulvan på Hitra da kollisjonen skjedde.

– Faren hadde nettopp satt av to av familiens tre små barn i barnehagen, og var på vei til kona da ulykken skjedde, forteller ordfører Ole L. Haugen i Hitra kommune, til TV2.no.

Han forteller at kommunen har etablert et kriseteam som jobber tett opp mot de pårørende. Kona til trebarnsfaren er kommunalt ansatt.

– Det ble arrangert minnestund tirsdag kveld for alle berørte, både de på skolen hvor han jobbet, skolen hvor han tidligere jobbet samt i barnehagen hvor barna gikk. Den ligger vegg i vegg med skolen, sier ordføreren.

Utenlandsk vogntogsjåfør

Politiet opplyser at sjåføren var utenlandsk, mens trekkvogna og hengeren til vogntoget var norskregistrert.

– Trekkvogna hadde vinterdekk, mens det ikke er krav om vinterdekk på hengeren, sier lensmann.

Den utenlandske sjåføren er rutinemessig siktet i og med at det ble tatt blodprøve av mannen. Førerkortet er i tillegg beslaglagt.

– Han har forklart seg i avhør. Utover det har han ingen meldeplikt og vi vet ikke om han har forlatt landet, sier lensmann Stokke.

Politiet er ferdig med åstedsundersøkelsene, men det gjenstår tekniske undersøkelser.

100 vogntog per døgn

Ole L. Haugen (Foto: Hitra kommune)

Hitra kommune har vel 4.400 innbyggere. Tre av Norges største lakseslakterier ligger i regionen, og antallet vogntog på veiene har økt dramatisk de siste årene. Ordfører Ole L. Haugen er bekymret for tungtrafikken på øygruppen.

– Vi har en ulykkesfrekvens som er langt over snittet målt mot mot innbyggertall og trafikkmengde, sier han.

Ordføreren forteller at det er vel 80 vogntog i døgnet som trafikkerer til og fra lakseslakteriene, men at det nå før jul kan være opp mot 100 vogntog per døgn.

– Det er klart at veistandarden her ikke er tilpasset så mye tungtrafikk. For eksempel var det så kaotisk sist lørdag at vegvesenet måtte stenge for tungtrafikk mellom Orkanger og Hitra/Frøya, sier han.

Mange vogntogulykker

Det var snøfall på ulykkesstedet i løpet av helgen, og Haugen mener både veiene og ikke minst vintervedlikeholdet av veiene er for dårlig.

– Om vinteren opplever vi at det kan ligge 15 cm. med nysnø før det brøytes, det er ikke bra nok. Med våre værforhold går snø fort over til is og holke. Det er mer regelen enn unntak at det skjer ulykker hvor vogntog er innblandet her, forteller han.

– Problematikken er likevel et følsomt tema. Oppdrettsnæringen har mange arbeidsplasser her og er avhengig av å få transportert laksen ut. Samtidig blir veiene mer og mer trafikkert av vogntog, mange med uerfarne utenlandske sjåfører på dårlig skodde vogntog, sier Haugen.