Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Thoner

Siv Jensen er i Strasbourg onsdag for å overtale EU-kommissær Michel Barnier om at Norge skal få beholde bankgarantien på to millioner kroner per bank per innskyter.

EU er i ferd med å vedta et direktiv som vil redusere garantinivået til 100 000 euro eller drøyt 800 000 norske kroner. Dette direktivet vil gå inn i norsk lov gjennom EØS-avtalen, og Norge er avhengig av et unntak dersom nivået på to millioner kroner skal kunne videreføres.

EU har vært skeptisk til å gi Norge anledning til å videreføre nivået i frykt for at dette vil være konkurransevridende.

– Vi ønsker å sikre den ordningen vi har i Norge i dag, som vi opplever som en god ordning, og som vi mener ikke er konkurransevridende. Det er viktig at vi forhandler godt for å sikre norske interesser på best mulig måte, sier Siv Jensen til TV 2.

– Dette er en sak som har pågått lenge. Har du tro på å få gjennomslag, når dine forgjengere Kristin Halvorsen og Sigbjørn Johnsen ikke klarte det?

– Det er riktig at denne saken har pågått lenge, men det er tverrpolitisk enighet i å sikre den nåværende ordningen. Det er en krevende øvelse, men vi gir ikke opp. Det er viktig å få frem klart og tydelig at ordningen ikke er konkurransevridende, sier finansministeren.

Siv Jensen legger imidlertid ikke skjul på at det kan være vanskelig å få fullt gjennomslag for et fullt unntak.

Derfor er hun også opptatt av gode overgangsordninger, dersom det viser seg at Norge må redusere garantinivået.