sivjensen
sivjensen

Siv Jensen kjemper for norsk bankgaranti i Strasbourg

– Det er en krevende øvelse, men vi gir ikke opp, sier finansminister Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Thoner

Siv Jensen er i Strasbourg onsdag for å overtale EU-kommissær Michel Barnier om at Norge skal få beholde bankgarantien på to millioner kroner per bank per innskyter.

EU er i ferd med å vedta et direktiv som vil redusere garantinivået til 100 000 euro eller drøyt 800 000 norske kroner. Dette direktivet vil gå inn i norsk lov gjennom EØS-avtalen, og Norge er avhengig av et unntak dersom nivået på to millioner kroner skal kunne videreføres.

EU har vært skeptisk til å gi Norge anledning til å videreføre nivået i frykt for at dette vil være konkurransevridende.

– Vi ønsker å sikre den ordningen vi har i Norge i dag, som vi opplever som en god ordning, og som vi mener ikke er konkurransevridende. Det er viktig at vi forhandler godt for å sikre norske interesser på best mulig måte, sier Siv Jensen til TV 2.

– Dette er en sak som har pågått lenge. Har du tro på å få gjennomslag, når dine forgjengere Kristin Halvorsen og Sigbjørn Johnsen ikke klarte det?

– Det er riktig at denne saken har pågått lenge, men det er tverrpolitisk enighet i å sikre den nåværende ordningen. Det er en krevende øvelse, men vi gir ikke opp. Det er viktig å få frem klart og tydelig at ordningen ikke er konkurransevridende, sier finansministeren.

Siv Jensen legger imidlertid ikke skjul på at det kan være vanskelig å få fullt gjennomslag for et fullt unntak.

Derfor er hun også opptatt av gode overgangsordninger, dersom det viser seg at Norge må redusere garantinivået.