Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjersti Johannessen

Kronprinsesse Mette-Marit er sykemeldt fram til 16. desember etter nakkeoperasjonen i november. Hun har sagt fra seg en rekke oppdrag i denne perioden, senest Nobelsermonien i Oslo rådhus tirsdag.

Stiller opp for god sak

Men i dag gjør hun et unntak, og stiller opp på Norads årlige konferanse.

Sammen med blant annet utenriksminister Børge Brende er Mette-Marit blant innlederne når norsk bistand til helse og utdanning tas opp på årets Norad-konferanse.

Mette-Marit kom sammen med kronprins Haakon til onsdagens Norad-konferanse. Kronprinsen tok plass på tilhørerbenken, mens Mette-Marit inntok podiet sammen med resten av debattpanelet.

– Vi er naturligvis veldig glade for at hun kommer til den viktige Norad-konferansen. Den handler om helse og utdanning i utviklingsland, og dette er temaer som står hennes hjerte nær, sa Norads kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm før konferansen.

ZULUPRINSESSE: Mette-Marit under besøk i Malawi med Norad i 2005. (Foto: Falch, Knut, © jk)
Mette-Marit har tidligere vært hospitant i Norad, og hun har vært på flere utenlandsoppdrag gjennom direktoratet. Hun har også stilt opp i «NM i Bistand» for Norad. Kronprinsessen er spesielt engasjert i kampen mot Aids. Hun har vært spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS siden 2006.

Mens kronprinsparet bodde i London i 2002-2003 studerte Mette-Marit bistand- og utviklingsspørsmål ved School of Oriental and African Studies (SOAS).

Gledelige nyheter

TV 2s kongeekspert, Kjel Arne Totland er glad for at kronprinsessen stiller opp.

– Det er veldig hyggelig å se kronprinsessen igjen. Hun virker frisk og fin, men må tydeligvis være forsiktig og ta forholdsregler. Jeg registrerer at hun går i flate joggesko - og at hun har med seg en pute til å sitte på.

Totland satte også pris på at Haakon tok turen innom konferansen.

– Det var jo utrolig hyggelig at kronprinsen dukket opp, direkte fra Sør-Afrika. Han er jo også svært opptatt av temaet for konferansen. Men kanskje like mye der for å støtte sin Mette- Marit på hennes første oppdrag etter operasjonen og det lange sykefraværet.

Les Kjell Arne Totlands kongeblogg her!