Et barn løper i sikkerhet under det blodige dramaet som utspant seg på Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, Kenya, 21. september i år.
Et barn løper i sikkerhet under det blodige dramaet som utspant seg på Westgate-kjøpesenteret i Nairobi, Kenya, 21. september i år.

Politirapport: Westgate-terroristene kan ha sluppet unna

Politiet i New York har gransket kjøpesenterterroren i Kenya.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kjell Persen

I en 34 siders rapport kommer politiet i New York med sterk kritikk av kenyanske myndigheters håndtering av terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya lørdag 21. september.

I den brutale terroraksjonen som kostet rundt 70 mennesker livet, ser det ut til at de fleste ble drept allerede den første timen. Innsatsstyrken var ikke på plass før etter 90 minutter, ifølge rapporten som åpner for at de fire al-Shabaab-terroristene kan ha kommet seg unna.

Kevin Yorke, som presenterte rapporten tirsdag, sier at det er grunn til å stille kritiske spørsmål om den offisielle forklaringen som sier at Westgate-terroristene døde under aksjonen.

– Som politimann er jeg veldig skeptisk til påstander, jeg vil se bevisene. Og jeg tviler sterkt på på at dette er sannheten, sa Yorke under en pressekonferanse i New York.

TV 2 har gått gjennom rapporten som slår fast at den siste bekreftede observasjonen av de fire terroristene er overvåkingsbilder fra kjøpesenteret 12 timer etter at angrepet startet.

Etterforskerne er sikre på at drapsmennene fra al-Shabaab jobbet i par og kommuniserte med hverandre på mobiltelefon.

– Det er ikke kjent om terroristene ble drept eller unnslapp. En sterkt medvirkende faktor til denne usikkerheten er at sikkerhetssonen rundt kjøpesenteret sviktet, skriver New York-politiet i rapporten.

Den omtaler også innsatsen til flere bevæpnede sivilister som deltok i den improviserte taktiske innsatsstyrken som fikk folk ut fra kjøpesenteret og gikk mot terroristene.

Rapporten viser at den dårlige samhandlingen mellom politiet og militæret fikk fatale konsekvenser når det gjaldt som mest: Soldater åpnet ild mot politiets taktiske innsatsstyrke, og drepte dermed en politimann og skadet sjefen hans..

Norsksomalier omtalt

I rapporten er norsk-somaliske Hassan Abdi Dhuhulow fra Larvik omtalt som «terrorist #1». Han ble ifølge New York-politiets opplysninger skutt i venstre fot bare minutter etter at kjøpesenteret ble angrepet, og fikk senere på kvelden behandling for skuddskadene inne på et lagerrom der terroristene hadde forskanset seg.

Faksimile fra politirapporten der norsksomaliske Hassan Abdi Dhuhulow omtales som en av terroristene som deltok i aksjonen mot Westgate-kjøpesenteret.

Overvåkingsbildene viser deretter at den terrormistenkte 23-åringen går ut av lagerrommet, trolig for å finne en fluktrute. Dette er det siste man ser av 23-åringen fra Larvik på overvåkingsbildene.

Bildene fra natt til søndag 22. september viser at en av de tre gjenværende terroristene tar tak i kameraet og «tilter» det, slik at det ikke lenger dekker lagerrommet. Ifølge rapporten tyder dette på at de gjorde seg klare til å flykte videre.

Søndag formiddag, ni timer senere, holder landets innenriksminister Ole Lenku en pressekonferanse der han sier at 10 til 15 terrorister hadde angrepet kjøpesenteret og holdt gisler.

Les rapporten her (Vi advarer mot sterke bilder)

Mandag morgen høres det en stor eksplosjon innenfra kjøpesenteret, og noen timer senere skyting. Politirapporten setter dette i sammenheng med at militæret brukte tungt skyts, og at denne ildkraften førte til en større brann og delvis kollaps av bygningen.

Vanskelig DNA-arbeid

Til tross for spekulasjonene om at terroristene kan ha sluppet unna, finnes det foreløpig ikke beviser for at det kan ha skjedd. I forrige måned erklærte den somaliske terrorgruppen al-Shabaab at de fire som deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret, ble drept.

DNA-identifiseringen av den terrormistenkte 23-åringen fra Larvik, som ifølge PST mest sannsynlig døde inne på kjøpesenteret, har bydd på utfordringer. Levningene som ble funnet i ruinene er så skadet at det nærmest er umulig å bringe identiteter på det rene.

Søndag 20. oktober, to dager etter at kenyanske myndigheter identifiserte Hassan Abdi Dhuhulow som en av terroristene, kunngjorde myndighetene at de hadde funnet levningene av en av terroristene.

Men DNA-undersøkelsene viste senere at dette imidlertid ikke stemte. Man hadde funnet kjøttstykker fra slakterbutikken inne på kjøpesenteret, skriver New York-politiet i rapporten.

LES OGSÅ: Forsvarer nedslakting av kvinner og barn

Her saumfares bilen som ble brukt til å frakte terroristene til Westgate-kjøpesenteret. I bilen kom etterforskerne på sporet av terroristenes SIM-kortbruk, og dermed kunne mobiltrafikken kartlegges.